Георги Костов: Борим контрабандата все по-успешно, 2,360 млрд. лева е събраният акциз от тютюневи изделия миналата година

Георги Костов съобщи, че борбата с контрабандата става все по-успешна

 

Над 2,360 млрд. лева е събраният акциз от тютюневи изделия миналата година, съобщи директорът на Агенция “Митници“ Георги Костов.

От агенцията все по-ясно отчитат тенденцията да се пуши рязан тютюн или други алтернативи на стандартните цигари. Въпреки че в средата на годината е имало изоставане в събирането на акциза от тютюневи изделия, то е наваксано, категоричен бе директорът на митниците.

Според него, борбата с контрабандата става все по-успешна: През 2017-а година са задържани 37,1 милиона къса цигари и 16 136 килограма тютюн за пушене, с което са предотвратени щети за бюджета в размер на повече от 10 милиона лева, съобщи БНР.

Вече потреблението е насочено към рязан тютюн, а освен забраната за продажбата му по интернет, ще бъдат направени още законодателни промени за ограничаване на незаконната търговия в сектора.

“Подготвили сме и други закачки за тези наши противници. Няма да ги осветлим сега”, закани се Костов. От агенция “Митници“ отказаха коментар на промените на потреблението на цигари по ценови сегмент.