73-год. дупничанка Лидия Димова: Кучето Барса ме напада за втори път, има собственици, но е пусната по ул. „Родопи”

Лидия Димова

 

Глутници бездомни кучета обикалят около гарата и училище „Евлоги Георгиев”, сигнализираха читатели

Куче, оставено без надзор от стопаните си, тормози минаващите по улица „Родопи” в Дупница, по думите на 73-годишната Лидия Димова от Дупница. „Кучето, което носи името Барса, преди време ме ухапа, а няколко месеца по-късно ме нападна за втори път”, разказва тя. По думите й само в рамките на 5 месеца изживяла истински ужас. Жената работи като свещопродавачка в църквата „Покров на св. Богородица” в града.

Агресивното животно обикаля по ул. „Родопи” и района, който е много оживен.

Димова сподели, че се страхува и сега, когато минава по улицата. Кварталът, в който се движи Барса, е оживен, има детска площадка, разказват живеещи на улицата. Постоянно минават много хора – движещи се по „Родопи” и съседните улици възрастни, деца, майки с колички с бебета.

„Барса е черна на цвят. Нейни собственици са двама мъже – не знам дали не са братя, които живеят в „каменната къща”, намираща се на ъгъла на ул. „Родопи” и нейна пресечка. Къщата няма нито врати, нито прозорци, нито стъкла. Собствениците сигурно пускат кучката, за да може да се нахрани, и тя обикаля из района. Живея на ул. „Венелин” и всеки ден минавам по два пъти по ул. „Родопи” – постоянно на страх, треперя. Особено след като на 12 май миналата година ме ухапа. Беше към 6,20 часа сутринта.

Къщата на собствениците на Барса

Бях тръгнала на работа и тя ме нападна. Ухапа ме за крака. Ходих в Спешния център, обработиха ми раната. След това ме нападна още веднъж. Това беше през септември или октомври, вече не помня точно. Пак бях тръгнала на работа и тя се изправи пред мен. Принудих се да се отбранявам с чадър, счупих чадъра. Добре че отнякъде случайно се появи един човек, който ме спаси. Цялата треперех. Разтреперана отидох в полицията и разказах на дежурния полицай. Той беше подал сигнал в общината, откъдето след един месец ми изпратиха писмо. В него пишеше, че ловец ще улови кучката за обезпаразитяване и кастриране. Споменато бе, че ще бъде уловено за обезпаразитяване и още едно куче, което обитавало района. Какво като са кастрирали черната кучка, устата и зъбите й нали са си на място. Това е агресивно животно. Собствениците или трябва да го вържат в двора със синджир, или да се премахне. Да не говорим, че съм виждала Барса вързана за противопожарния кран пред къщата”, разказа Лидия Димова. Тя подчерта, че често й се налага да търси помощ от съседка на собствениците на Барса.

„Срещу къщата, в която са собствениците на кучката, живее една жена, Стефка се казва. Тя много пъти вечерно време, когато се прибирам от работа, излиза да ме отърве. Викам я, за да мога да премина по улицата. От общината да вземат мерки”, оплака се възрастната жена.

Репортер на „Вяра” потърси хората, за които се твърди, че са собствениците на агресивното животно, които не бяха открити в къщата. Те запазват правото си на отговор по отношение казаното от Лидия Димова. За коментар се обърнахме към говорителя на общината, откъдето ни насочиха да сигнализираме в приюта за кучета. „Ще се запознаем със случая и ще вземем всички необходими мерки. Винаги се отзоваваме на сигналите. Не сме игнорирали нито едно оплакване и ще реагираме и в този случай”, категорична бе управителката на приюта Владислава Асенова.

Междувременно в редакцията постъпиха оплаквания от граждани, забелязали глутници бездомни кучета в района на гарата и около училище „Евлоги Георгиев”.