Председателят на Руския културно-информационен център в Благоевград Виктория Богданска прави палачинки по рецепта на баба си

Виктория Богданска

 Палачинките може да се завият по желание със сладко, сметана, хайвер…

Виктория Богданска е председател на Руския културно-информационен център в Благоевград, който е в трескава подготовка за празника Масленица.

Руската общност в Благоевград ще отбележи празника на 17 февруари. Освен с изгарянето на чучелото той е свързан и с палачинките. През цялата седмица е прието да се правят и да се ядат палачинки, при което във всеки ден от седмицата те имат своето особено значение.

В единия ден например е прието да поканиш на палачинки зетя, а в друг ден – отиваш на гости и т.н.

Виктория Богданска от Благоевград даде своята рецепта за палачинки, като обясни:

„Аз правя палачинки по рецепта на моята баба. Разбивам 2 яйца с една супена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, малко суха мая и малко олио. Добавям 1 литър затоплено мляко. Разбивам сместа, постепенно добавяйки пресято брашно. Сместа трябва да бъде течна, но достатъчно гъста. Тавата се загрява, намазва се с тампон с олио. Изпечените палачинки задължително се намазват с масло. Подават се по желание… със сладко, сметана, хайвер. Понякога правя пълнени палачинки с месо, зеле, сладка извара.”