Радев: Армения предлага изгодни условия за бизнес

 

Армения предлага изгодни условия за инвестиции, за търговия, каза пред журналисти в Ереван президентът Румен Радев в края на държавното си посещение.

Държавният глава участва днес в работна среща с премиера на Армения Карен Карапетян.
По думите на президента Армения вече има свободна икономическа зона с Иран, член е на Евразийския икономически съюз и може да бъде врата за българския бизнес за отваряне на достъп към доста по-широки пазари. Пазари, които ние изгубихме и трябва да мислим как по-бързо да се върнем на тях, коментира Радев.
Сред обсъдените конкретни сфери на сътрудничество държавният глава открои транспорта, енергетиката, търговията и инвестиции в конкретни области. По думите му това вече е обект на бъдещи конкретни разговори.
Радев посочи, че арменският премиер лично се е ангажирал и кани българския бизнес до юли в работни формати в Армения, така че когато се съберат представителите на бизнеса и на двете държави през юли в Бургас, да има конкретни резултати.
Да, Армения е малка държава, но възможностите, които тя предоставя като излаз на други пазари, наистина са огромни и ние трябва да се възползваме, посочи президентът Румен Радев и определи визитата в Армения като много ползотворна.
Постигнахме не само политическите цели, които набелязахме, но и резултати с ясна практическа насоченост. Възобновихме контактите на високо ниво, посочи Радев, който отбеляза, че повече от 10 години не е имало официална среща между президентите на двете страни.

Особено ползотворни бяха срещите на бизнеса, на работодателските организации, на организациите на малките и средните предприятия. Имаме подписани вече първи меморандуми за разбирателство и сътрудничество, очакваме на форума в Бургас през юли тези контакти да се задълбочат, посочи президентът Радев, който отбеляза, че в днешната важна среща с министър-председателя на Армения са участвали и представители на нашия бизнес, и работодателски организации.
Много топло посрещане, каза президентът Радев за срещата си днес с Негово светейшество Карекин Втори, Върховен патриарх и Католикос на всички арменци. Имаме сходна историческа съдба, църквата е изиграла огромна роля в историята и на България, и на Армения за запазване на нашата национална идентичност, духовност, вяра, писменост, отбеляза Радев.
Карекин Втори е отправил най-добри пожелания към българския народ, към Българската църква, както и лични пожелания към патриарх Неофит.