Роска Ноцкова от Сандански препоръча торта с домашен крем и орехи

Общественичката и учителка Роска Ноцкова от Сандански препоръча на приятелите си в социалната мрежа вкусна торта с домашен крем и орехи. Според публикацията на „Произведено на село” рецептата е от старите тефтери на баба.

Необходими продукти за блатовете:

  • 6 яйца – по възможност домашни
    – 3 и половина чаени чаши брашно
    – 2 ч.ч захар
    – 1 ч.ч. олио или зехтин
    – 1 ч.ч кисело мляко
    – 1 пакетче бакпулвер
    – 2 ванилии
    – 1 ч.л. сода бикарбонат
    Разделя се в три купички, като в една от тях се слага какао или канела В тава се слага хартия за печене, намазнява се и се пекат отделните блатове.

Домашен крем:
1 л прясно мляко
8 с.л. брашно (аз го препичам малко преди това) се смесват с 10 с.л. захар на сухо
Размиват се с 1 ч.ч. прясно мляко, останалото мляко се слага в тенджера да заври, слага се бучка масло и след това се изсипва от горната смес и се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Тенджерата се премества настрани и се слагат 3 жълтъка, като се бърка непрекъснато да не се пресекат. Белтъците се разбиват на сняг с малко пудра захар и ванилия. След като изстине основният крем, постепенно се добавя белтъчният. Така става много пухкав. Понеже не ми стигна кремът (между блатовете сложих повече), се наложи да направя още половин доза допълнително. Изстиналите блатове се поливат с горещ сироп – направен от 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. захар (15 мин е врял на котлона).  Всеки блат се намазва с крем и се поръсва с натрошени орехови ядки.