Разбитата в Казанлък наркобанда искала да се реализира в Австрия

8 заподозрени са задържани в България, други двама във Виена

 

Разбитата преди ден в Казанлък наркобанда е произвеждала, трафикирала и продавала наркотици в Австрия, като идеята на лидера й е била постепенно да изнесе цялата дейност там, съобщиха в сряда от спецпрокуратурата. Преди ден ГДБОП и жандармерията блокираха входовете и изходите на града за няколко часа, докато провеждаха мащабна операция. Успоредно с нея виенската полиция също е атакувала адреси на заподозрени.

Равносметката е осем задържани в България и двама – в Австрия, сред които и предполагаемият лидер. На заподозрените вече са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за производство, трафик и разпространение на дрога.

Българите, арестувани във Виена, са били заловени “в момент на доставяне и получаване на пратка. В Австрия са задържани поне още три лица, съпричастни с дейността на групата, но които не са свързани с разследването в България”, уточняват от спецпрокуратурата.

Според събраните до момента доказателства бандата се занимавала основно с разпространение на марихуана, амфетамин и метаамфетамин. Четирима от членовете на групата са се занимавали с отглеждането на растения в четири сгради в с. Енина и близка вилна зона.

“Растенията засаждали в саксии, използвали торове и препарати за ускоряване на растежа им и за подсилване на цъфтежа. Производството било организирано в неголеми количества на повече места, за да се намалят щетите, в случай че полицията открие някоя от “оранжериите”. Стръкове били изсушавани по домовете на участниците, а готовата марихуана била затваряна в буркани (а впоследствие и пренасяна така), за да не се усеща по специфичната й миризма”, обясняват от спецпрокуратурата.

Лидерът на бандата живеел във Виена, където разпространявал продукцията сред българската диаспора. Идвал си в България с бус с австрийска регистрация само за да трафикира небходимото му количество наркотици. Предстои спецсъдът да разгледа мерките за неотклонение на осмината задържани у нас.

“При вчерашната реализация бяха задържани доста лица, в чиито домове, землища и парцели бяха намерени закопани буркани с марихуана, т.нар. консервирана дрога, доста други неща, включително и огнестрелни оръжия. Колегите в Австрия пък направиха реализация по лицата, които живеят на тяхна територия. Информацията за реализацията и в Австрия, и в България е наша – тя е придобита в България, подадена е на партньорските служби там и е развита до такава степен, че да пристъпим към вчерашния ден”, коментира пред медиите шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Той добави още, че по време на разследването са използвани специални разузнавателни средства, чрез които станало ясно, че “лидерът на групата имаше идея – всичките тези лица, които се намират на българска територия, рано или късно да отидат в Австрия и цялата дейност на групата да се премести там”.

“Направил е завършен цикъл – производство, трафикиране, разпространение. Мечтата на всеки производител – да свърже производството с търговията. И то в платежоспособна държава, която има пари да си купува”, обобщи в характерния си ироничен стил шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.