Читатели сигнализират: С диплома по културно-историческо наследство Паун Илчев от 2 г. управлява БИМ, одобрява сертификати и средства за измерване

Паун Илчев

 

Илчев: Имам техническо образование, а и съм зам.- председател, настъпих чужди интереси, вече имаме 9 нови  модерни лаборатории, но спрях поръчка за 6, ставащи само за мляко

„С образование по културно-историческо наследство вр.и.д. председател на Българския институт по метрология Паун Илчев от две години подписва сертификати за одобряване на типа на средства за измерване, включително и такива за отчитане на акцизни стоки, ръководи научен съвет по метрология”, съобщиха в сигнал до вестник „Вяра” читатели, обвинявайки Илчев, че не отговоря на изискванията, за да заема високия пост.

В сигнала е цитиран още Законът за измерванията, в който има изрично поставено изискване председателят на БИМ да бъде:

чл. 10 (4) За председател на Българския институт по метрология се назначава лице с българско гражданство с висше образование по природни или технически науки с образователно-квалификационна степен “магистър”, с трудов и/или служебен стаж не по-малко от 10 години в областта на измерванията и с изявени професионални качества в областта на метрологията.

„За зам.-председател няма изисквания, но този господин, който има завършено образование по културно-историческо наследство, управлява института 2 години и повече. Паун Илчев може да се каже, че унищожи еталоните на Р. България, както и изобщо метрологията. Преди да стане зам.-председател, а впоследствие и и.д. председател на БИМ, отговаря за палатки и т.п. инвентар в пощите. Позорно е това, което се случва.

Паун Илчев е представител на партията на Миглена Кунева. През 2015 г. има парламентарно питане относно образованието и компетентността на П. Илчев да управлява БИМ. Отговорът е от 13.11.2015 г. на тогавашния министър Лукарски и той е, че П. Илчев е временно изпълняващ и всеки момент ще се намери решение, но явно не е така, от тогава са минали още 2 години”, пишат читателите, като посочват, че са пращали множество сигнали, последните от началото на тази година, адресирани до премиера, вицепремиери, министър на икономиката и др.

Веднага се свързахме за коментар с Паун Илчев, който отхвърли обвиненията в некомпетентност и липсата на подходящо за заемания пост образование.

„Завършил съм полувисше, специалност инструктор, двигатели вътрешно горене, което впоследствие беше приравнено за висше образование. Освен това съм завършил „Стопанско управление” в УНСС и имам магистратура „Защита на културно-историческо наследство”. Това са анонимки, но не е неочаквано за мен, спряхме няколко обществени поръчки за доста пари, които нямаха нищо общо с еталоните. Съдът на втора инстанция отсъди в наша полза и отсече, че това не са еталони.

Аз не унищожавам еталоните, а се грижа за тях. Настъпих чужди интереси, които в момента са съдебен спор. Отказах да купим по проект 6 лаборатории, които стават само за мляко (ние проверяваме качеството на горивата). Имаме 20 нови автомобила, от които 9 модерни, съобразени с всички европейски изисквания, лаборатории.

Важно е да се каже също, че аз съм зам.-председател на института и временно изпълняващ длъжността председател, не съм председател. Хората много объркват нещата, аз съм заместник-председател поради това, че освободиха председателя. Законът, определящ изискванията за поста, първо не е направен по всички изисквания. Той е направен от група хора, които са имали определени интереси и са искали 10 години стаж в метрологията. На всички е ясно, че и най-добрият футболист може да не стане добър треньор”, прави аналогия Илчев и отсича: „Аз съм управленец. Когато дойдох тук, всичко беше на балатум, тъмница, мизерия, хората работеха, бих казал, направо в нечовешки условия. Първото нещо, което направих, беше да се създаде нормална обстановка на работа, сега тук има ред.

Обвиненията за еталоните са смешни. В момента стартираме нови проекти за подобряване на материалната база. Откакто съм тук, са закупени нова техника, нови автомобили и еталони и хората работят. Няма нито едно изискване за длъжността зам.- председател на института.

В БИМ съм от 22 декември 2014 година. Постът е политически. За да има нов председател, трябва Министерството на икономиката да направи предложение, което подлежи на одобрение и назначаването става от министър-председателя.

Тези хора, които пишат, се опитват да спрат института. Нека дойдат и да ми кажат кой еталон да унищожа. Мога да покажа какво е било еталон пред мен и какво сега.

В Министерския съвет има пълен набор от моите документи – какво съм завършил, къде съм работил, първото ми образование е техническо. Мислите ли, че някой ще подведе премиера да подпише току-така моето назначение?

Това е несъстоятелно, но тези хора имат интерес да е каша в института”, заяви Илчев.

„С решение на Министерския съвет от 24 септември тази година е освободен Димитър Костов Станков като председател на българския Институт по метрология и е определен, а не назначен, Паун Илчев – заместник-председател на същия институт, подчертавам, за временно изпълняващ функциите на председател на института до определяне на титуляр.
В Закона за измерванията няма нормативно определени специфични изисквания, на които следва да отговаря заместник-председателят на българския Институт по метрология. В този смисъл господин Паун Илчев не е титуляр на длъжността и не е необходимо да отговаря на специфичните изисквания.
В института работят служители и ръководители с необходимите знания, умения и компетентности, което е гаранция за изпълнение на ангажиментите на същия институт. Част от проблемите на българския Институт по метрология са натрупани поради липса на административен опит и неспособността на освободения вече председател на института да осъществява ефективен контрол върху дейността на българския Институт по метрология и на неговите служители. Председателят на БИМ не следва да е само тесен специалист в определена област, но и добър и опитен ръководител с добре развити управленски умения и качества”, казва бившият министър на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос, касаещ Паун Илчев.