Бивш ученик застреля 17 души в училище във Флорида

 

Стрелецът е задържан, оцелели го описват като “странно хлапе”

 

Бивш ученик на 19 години откри в сряда стрелба в училище във Флорида и уби 17 души, сред които младежи и възрастни, съобщават световните агенции в четвъртък. Други 17 пострадали са приети в местни болници.

Стрелецът бе задържан от полицията часове след нападението и бе идентифициран като 19-годишния Никълъс Крус, изключен по-рано от училището заради дисциплинарни нарушения, съобщиха от полицията.

Трагедията се разигра в гимназията “Марджъри Стоунман Дъглас”, като това е 18-ият случай на стрелба в училище в САЩ тази година, според организацията за контрол върху оръжията “Евритаун фор гън сейфти”. В тази цифра се включват самоубийства и инциденти, при които няма ранени, както и случаи като този през януари, когато 15-годишен уби двама ученици в гимназия в Кентъки, припомня БТА.

Местният шериф Скот Израел съобщи пред медиите, че задържаният Крус е имал поне една пушка и множество пълнители, но се е предал на силите на реда без борба. Повечето жертви са били в гимназията, макар някои тела да са открити и извън нея.

Изстрелите в сградата започнали малко преди края на часовете за деня в 14.30 часа местно време, съобщи Си Ен Ен. Малко преди това се включила противопожарната аларма, като не се изключва вероятността Крус да я е задействал, за да всее паника. Повечето ученици се укрили в класните стаи.

Стрелецът бил въоръжен с полуавтоматична пушка, с която открил безразборен огън по всеки, попаднал на пътя му. Засега не се уточняват мотивите за нападението. Разследващите проверяват публикациите в социални медии на заподозрения. Открити са открили “много обезпокоителни” материали, допълни шерифът.

Ученик, избягал от стрелбата, описва Крус като “странно хлапе” и един вид “самотник”, отбелязва АП. Други възпитаници на гимназията потвърждават пред американските медии, че Крус не се е движел сред много хора и рядко завързвал социални контакти. Забелязван е с шапка от предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп.