Министър Емил Караниколов: Разкриваме служба за инвестиции в Саудитска Арабия, подписваме споразумение за бизнеспартньорство!

  

Предстои създаването на смесена комисия по икономическите въпроси между България и Саудитска Арабия, както и разкриването на наша Служба по търговско-икономическите въпроси при откриването на българско посолство в Рияд. Ще бъде подписано и споразумение за взаимосътрудничество между Българската агенция за инвестиции и Агенцията за инвестициите на Саудитска Арабия. Това стана ясно от среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на саудитската бизнес делегация.

По време на срещата министър Караниколов представи България като атрактивно място за правене на бизнес, с добри условия за привличане на инвестиции и редица мерки за тяхното насърчаване, посредством ускорени административни услуги, финансова подкрепа за инфраструктура и обучение на персонала, както и пакет от насърчителни мерки за приоритетни инвестиционни проекти. Той обърна специално внимание на възможностите за инвестиции в съществуващите индустриални зони в България, оперирани от Национална компания индустриални зони (НКИЗ).

По-рано през деня заместник-министърът на икономиката Александър Манолев участва в откриването на Българо-саудитски бизнес форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

„Силен знак за развитието на българо-саудитското икономическо сътрудничество е, че това посещение на бизнесмени се реализира непосредствено след визитата в Рияд, в края на ноември 2017 г., на официалната българска делегация, водена от министър-председателя на Република България“, каза Александър Манолев. Според него сред важните послания по време на срещите в Рияд е било нуждата от организиране на повече срещи между бизнеса от двете страни. „С провеждането на днешния форум само три месеца по-късно виждаме, че това е било не само пожелание, а конкретна цел, която вече започваме да реализираме“, подчерта той.

Зам.-министърът изрази надежда срещите между бизнеса от двете страни да доведат и до конкретни договори и стартирането на нови съвместни проекти. „Защото със сигурност имаме много голям неизползван потенциал – през годините стокообменът ни варира около 100 млн. щ. д. Но с повече подобни инициативи и с реципрочните действия между двете правителства съм убеден, че можем да го увеличим значително в следващите години“, заяви той.

Саудитската делегация се ръководи от Мунер Бин Саад, заместник-председател на Съвета на Саудитските търговско-промишлени палати – най-голямата бизнес организация в Саудитска Арабия, в която членуват мнозинството от едрите компании от арабската държава. На посещение в България са и представители на бизнеса от секторите туризъм, хранително-вкусова промишленост, здравеопазване, химическа индустрия, ИТ, електроника и комуникации и др. В програмата им са предвидени срещи с Българската агенция за инвестиции, посещение на индустриална зона „Божурище” и др.