Атанас Уков (отряд Банско) с кучето Норд по време на тренировъчно занятие

Румен Баряков: Спасителната акция беше рискована, отказаха ни хеликоптер

 

25-годишната Ния Трейман от София е загиналата вчера под лавината в Пирин планина. Трагедията се разиграла под Момин връх в близост до хижа „Синаница”, когато 200-метрова снежна козирка се отлепила от върха и потрупала фатално младата жена. „Сигналът пристигна при нас малко след 17 часа. Веднага към мястото се отправиха дежурната група наши спасители от звеното Шилигарника-Синаница”, каза Румен Баряков, ръководител на ПСС-Банско. „Точно в 19,15 часа кучето Норд с водач Атанас Уков откри туристката, за съжаление тя вече беше мъртва. След тях пристигнаха другите двама от групата спасители – Димитър Пицин и Ивайло Валериев, с помощта на които беше извадена загиналата изпод 90 см сняг. После дойдоха и втората група планински спасители“, дипълни Баряков.

Ния с още двама свои приятели се настанили в хижа „Синаница” за уикенда. Оставили багажа си и решили да се поразходят над хижата. Лавината се появила внезапно – широка 200 м и дълга около 300 м, на дълбочина достигала над 3 м. Момичето се оказало на пътя й и нямало никакъв шанс за оцеляване, а приятелите й за техен късмет се случили встрани. С моторна шейна тялото й е транспортирано до Шилигарника и оттам в Банско. „Спасителната операция беше много рискова за спасителите, защото те са минали през опасни участъци в планината. Специално благодарим на председателя на БЧК Христо Григоров за предоставените ни безвъзмездно 4 нови модерно оборудвани шейни, с които заедно с нашите 2 извършихме акцията. Хеликоптер ни беше отказан заради настъпващата тъмна част на денонощието и затова трябваше да се справяме сами“, допълни накрая Румен Баряков.

Преди години на същото място загина планински водач и трупът му беше намерен 5 месеца по-късно. През последните няколко дни непрекъснато има предупреждения за лавинна опасност в планините заради затоплянето на времето. Последният подобен инцидент беше в сряда, отново в Пирин, но затрупаният сноубордист беше спасен.