Първите търговци на мартеници излязоха в Дупница, химичката Анелия Григорова: В Банско търсят „Пижо и Пенда”, тук предпочитат кича

Анелия Григорова е сред първите, излезли да продават мартеници в Дупница тази година.

Баба Марта вече напомня за себе си в Дупница с първите щандове за мартеници, предлагани в центъра на града. Най-нетърпеливите да продадат пролетните символи са 10-ина търговци, наредили сергии между Джамията и ГУМ.

Най-нетърпеливите търговци на мартеници вече са на линия.

Украшенията от червени и бели конци примамват отдалеч – предимно децата. Алъш-веришът все още е слаб – още е рано. Засега купуват главно хора, които трябва да пращат мартениците в чужбина.

Сред първите на пазара е Анелия Григорова, която сподели, че продава мартеници от 15 години. „Започнах на шега. Подтикна ме желанието да направя такива бижута. Изработих мартеници, гривнички и започнах да ги продавам – тук, в Дупница и в Банско. С годините се установих само тук. Правя доста модели”, разказа Анелия, която по образование е химик. Чаровната дама обясни и какви мартеници предпочитат клиентите:

„И в мартениците има мода. Преди години позната, която продава в София, постоянно казваше, че китайският календар играе водеща роля със зодиите. В Дупница не се търсеха чак толкова такива мартеници, но напоследък започна точно това да се гледа и в нашия град. Предимно кичозни мартеници се търсят в нашия град, не знам защо е така. Класическите, „Пижо и Пенда” са на втори план. Докато в Банско е точно обратното. Там се търсят повече класическите, „Пижо и Пенда”, съвсем изчистенки. Надявам се да се променят нещата. С годините имаме напредък.”

„По китайския календар тази година е на жълтото куче. Пак е по-малко търсенето за него, но гледат, гледат хората”, допълни Анелия Григорова. За нея този петък бе първият за този сезон ден зад щанда с мартеници.

Има ли хляб в това, питам продавачката. „Честно казано, не е като преди години, но не бих се отказала. Щом като съм още тука след тези 15 години и не съм се отказала. Да, изкарват се, подпомагам семейния бюджет”, е отговорът. За себе си Анелия сподели: „Имах магазин за детски играчки, но преди един месец го затворих. Сега се насочвам към сферата за красота, отворям салон за красота”. Младата дама е завършила ХТИ и счетоводство, семейна, с едно детенце.

Таксата за заемане на място не е променена. И тази година е 2 лв. 50 ст. на квадратен метър на ден. Максималният допустим срок на разрешителните, издавани от община Дупница, е 14 дни. Обикновено между ГУМ и Джамията се обособяват над 50 петна, като един търговец може да ползва до 2 кв.м.