Политологът Антоний Гълъбов: Не виждам рискове за разпад на коалицията

Антоний Гълъбов

Не виждам основание за притеснение за разпад на управляващата коалиция, тъй като тя е фокусирана върху управленската програма и само върху нея. Това заяви политологът Антоний Гълъбов по повод възникналото напрежение в последно време в “Обединени патриоти”, което би могло да рефлектира и върху коалицията.

“Много важното условие, което трябва да имаме предвид, е, че коалиционното споразумение и управляващото мнозинство е организирано около програмата за управление. Това е дизайнът на това коалиционно споразумение. Тези три партии, които представляват “Обединени патриоти” като предизборна коалиция, и ГЕРБ са постигнали съгласие помежду си, че ще бъдат единни единствено и само по отношение на управленската програма. По отношение на всички други въпроси всяка една от партиите, формиращи управляващото мнозинство, е свободна да води собствената си политика. Така че в това отношение аз не виждам основание за притеснение за разпад на коалицията, тя е фокусирана върху управленската програма и само върху нея”, заяви Гълъбов.

С други думи по отношение на програмата за управление на правителството можем да бъдем сигурни, че коалицията ще остане устойчива, повтори политологът.