Пеевски: Ако смятат, че аз съм нещо “лошо”, да кажат защо

Румен Радев, Делян Пеевски и Бойко Борисов

 Президентът ми дължи извинение. Да каже от кого е заблуден, че ми разпределят обществени поръчки, настоя политикът от ДПС

 

Делян Пеевски заяви, че президентът Румен Радев му дължи извинение за думите си, че премиерът Бойко Борисов има общи бизнес интереси с него и му разпределя обществени поръчки. “Ако смятат, че аз съм нещо “лошо”, да кажат защо”, призовава Пеевски в интервю за собствения си в. “Телеграф” по повод избухналия миналата седмица задочен скандал между Борисов и Радев. Президентът бе провокиран от думите на премиера пред бТВ, че шефът на президентския кабинет Иво Христов работил в телевизията на Пеевски Би Би Ти (закрита след фалита на КТБ, в която обаче Христов е работел, преди да бъде купена от майката на Пеевски – бел.ред). В отговор Радев запита Борисов продължава ли да се среща с Пеевски, имат ли двамата общи бизнес интереси и разпределя ли му обществени поръчки. Борисов отхвърли това като “абсолютна лъжа” и настоя, ако президентът има някакви доказателства, да ги даде на прокуратурата.

Самият Пеевски реагира часове след скандала с призив Борисов и Радев да се разберат като “големи момчета” и да не го замесват в търканията си, с което обслужвали издателя на “Икономедия” Иво Прокопиев.

Същата опорна точка е развита пространно и в последвалото интервю на политика от ДПС пред “Телеграф”.

“Не приемам да бъда замесван в техните конфликти, било то личностни или от друг характер. Най-лесно е да се лепи етикетът “Пеевски” на всеки проблем, но това не е решение. Ако смятат, че аз съм нещо “лошо”, да кажат защо. Президентът Радев заяви, че имам обвързаности с премиера и че той ми разпределял обществени поръчки, да каже сега и кой му е дал такава информация. Защото това са лъжи, разпространявани от медиите на една група олигарси с единствената цел да оказват натиск върху премиера и институциите и да манипулират общественото мнение. Не ми се иска да вярвам, че и президентът Радев е попаднал под влиянието на този кръг олигарси. Очевидно е обаче, че той заговори именно с тяхната риторика. И това няма как да не ме обижда, защото е лъжа. А за лъжите се дължи извинение”, заявява Пеевски.

“И до мен стигат приказки как разни хора, близки до Радев, ходят по чаршията и обясняват, че моделирали мнението на президента. Но не коментирам слухове. И ако президентът е бил подведен или заблуден, да каже от кого”, допълва той.

По-нататък пояснява, че Румен Радев бил заблуден от “медиите на кръга “Капитал” на Иво Прокопиев, както и сайтовете на Огнян Донев и Цветан Василев”, както и такива, които гравитират около тях.

Пеевски разяснява, че “някогашните врагове Прокопиев и Цветан Василев сега действат в симбиоза”, защото “никога не са били истински врагове”: “Да, вярно е, че “Капитал” на Прокопиев пръв разкри факти за банковата пирамида КТБ още през 2012 година, ако не се лъжа. Но генезисът на Прокопиев и Василев е един и същ, както и един е техният създател. Имам предвид Иван Костов. Именно Костов назначи Прокопиев за милионер за една нощ с приватизацията на “Каолин”. Всички знаете историята на тази сделка.”

“Войната между Прокопиев и Василев, ако въобще можем да я наречем така, бе война на двама създадени от Костов олигарси за сърцето на своя създател. Или казано просто – война за първото място до Костов”, обобщава Пеевски.

“Ще ви кажа и какво според мен породи конфликта между двамата – продължава той. – Прокопиев винаги е искал да има своя банка и е започнал да работи по такъв проект, мисля, че се е казвал “Финансиа банк”, а Василев всячески не е допускал това да се случи, защото е искал да бъде единствен финансов център в групата на Костов. Предполагам, че страхът на Костов – сблъсъкът между двамата да не извади на светло още тогава пирамидата КТБ, го е мотивирал бързо да ги сдобри.”

Пеевски, който бе партньор на Цветан Василев в годините на възхода на бизнес империята КТБ, признава, че бил в приятелски отношения с банкера, но отрича да е имал нещо общо с банката – ето защо: “Въпреки приятелските ми отношения с Цветан Василев тогава аз винаги съм стоял встрани от КТБ и никога не съм искал да бъда част от отбора на Костов, тъй като олигархията, която той създаде, или по-точно назначи, по време на своето управление, ограби България. Това е и причината днес да бъда атакуван по всякакъв начин от същата тази олигархия. Защото я разобличавам през моите медии.”

В отговор на въпрос “не е ли натоварващо името му постоянно да бъде свързвано с фалшиви новини”, Пеевски отвръща, че е точно така: “Натоварващо е, разбира се. Но така работи медийната машина на олигархията. Те създадоха образа на “универсалното зло Пеевски”, защото им бе удобно години наред да се крият зад него. Каквото и да се случеше в държавата, цялата им машина за манипулации започваше да повтаря “виновен е Пеевски” и да сипе едни и същи лъжи по мой адрес.”

“Няма нищо вярно в купищата фалшиви новини по мой адрес, нито един факт, само инсинуации, обиди и клевети. За съжаление късно си дадох сметка за причината за поръчковото ми омаскаряване. (…) Превърнат съм в мишена на тази огромна армия за дезинформация, впрегната да работи за поддържането на негативния образ на Пеевски. Но въпреки всичко целта, която съм си поставил – да осветявам същите тези олигарси и кражбите им, ми носи истинско удовлетворение.”

По думите му “българските избиратели винаги са имали усет към фалшивото и са разпознавали кой иска да се възползва нечестно от тях. Затова и партиите на същите тези олигарси ДСБ и “Да, България” останаха без представителство в парламента.”

Пеевски освен това практически признава, че внесените от него и още трима негови съпартийци промени в медийния закон имат за цел най-вече да изчистят неговия имидж, “защото лъжите им, че съм медиен монополист и притежавам разпространението на вестници в страната, ще лъснат.”

“За какъв монопол въобще говорят, след като аз притежавам няколко вестника, а срещу мен работи огромна машина, включваща вестници, сайтове и най-важното – националните телевизии. Да, и трите големи телевизии са превзети изцяло от хора на Прокопиев и Христо Иванов”, твърди Пеевски.

Той коментира и факта, че не е декларирал частен интерес, както би следвало да постъпи, тъй като в качеството си на медиен издател внася медиен законопроект.

“В случая аз упражнявам едно конституционно право на народен представител – правото на законодателна инициатива. Нищо повече. Дали ще гласувам в пленарната зала, или не – е друг въпрос, но дори и тогава според мен конфликт няма, защото нямам никакъв “частен интерес” или “облага” по смисъла на закона. Въпреки това съм сезирал дирекция “Правна” на Народното събрание и ще се съобразя с нейното становище, каквото и да е то”, заявява той.

Но уточнява, че “всъщност въпросът за конфликта на интереси не е толкова важен, важен е законопроектът. Явно текстовете в него притесняват кръга “Капитал” и затова търсят всевъзможни начини да отклонят общественото внимание.”

Пеевски, който е и автор на приетия вече закон “срещу вторичното разграбване на КТБ”, декларира, че самият той не участва в такива действия: “Нямам невърнати кредити в КТБ или други задължения към банката, нито лично, нито чрез мои фирми. Не съм участвал по никакъв начин в разграбването на активи, закупени с парите на банката. Всичко друго е поредната фалшива новина, пусната в обращение. Затова и внесох този законопроект, за да се дадат повече възможности на синдиците да върнат прехвърлени вече активи, закупени с парите на вложителите, в масата на несъстоятелността.”

В познатия си стил Пеевски напада президента Радев, че ако наложи вето на закона “КТБ”, щяло “да е ясно чии интереси ще защитава – на ограбилите активите на банката, които се страхуват от приложението на закона, или на синдиците и Фонда за гарантиране на влоговете, които трябва да върнат откраднатите активи в масата на несъстоятелността.”

В края на м.г., когато Пеевски внесе силно оспорвания закон, премиерът Борисов каза, че ГЕРБ ще го подкрепи, за да не излезе, че подкрепя вторичното разграбване на КТБ.

Запитан кой разграби КТБ, Пеевски отговаря: “Знаете добре кои са, защото на страниците на “Телеграф” многократно сте ги разкривали. Това са Цветан Василев, Гриша Ганчев и други лица от тяхното обкръжение.”

“Явно е купувал активи с парите на КТБ с ясното съзнание, че са негови. И след фалита на банката започна да се разпорежда с тях в полза на своите хора като Ганчев, Емилиян Гебрев и други. После обвиняват мен, че чрез този закон съм искал да ограбя КТБ? Пълен абсурд. Какво да ограбя и как? Като се възстановят всички обезпечения на банката, както предлагам да стане в закона? Държавата проспа няколко години, оплетена във фалшиви новини и мрънканията на избягалия в Сърбия Василев, вместо да действа решително”, коментира Пеевски.

Той повтаря, че не се притеснява от процедурата по закона “Магнитски” в САЩ, задействана от адвокатите на Цветан Василев: “На лъжите на Василев трябва да се отговаря с истината. Аз говоря истината и затова съм спокоен.”

Пеевски казва, че и той е наел адвокати в САЩ, но “не за да ме защитават, а за да се установи истината. Че става дума за поредната манипулация на един избягал престъпник с много пари. Институциите в САЩ нямат информация и ако не им се говори истината, могат лесно да се заблудят. Не се съмнявайте, че Василев е впрегнал огромен ресурс в опит да манипулира и тяхното мнение.”