8 британчета въртяха оратняци с децата в Драгушиново, кметът Георги Хаджийски поиска прошка и обясни: Старият обичай „бесене на псета” заменихме с киноложка изложба

Председателят на журито и депутат В. Милушев връчи 16 първи награди в различните категории, местните се опрощаваха с греяна ракия около горящата купа от смрика

 

И чужденци празнуваха тази година празника Сирни заговезни – Простени поклади в самоковското село Драгушиново.

Празникът започна в ранни зори, като местните младежи нарязаха и докараха в селото стъбла от хвойна, която тук се нарича „смрика”, и от тях направиха голяма купа. Беше проведена киноложка изложба, на която 16 деца и младежи от селото показаха своите домашни любимци – хубави кучета, на които бяха връчени 16 награди за първи места в различните категории от председателя на журито – народния представител Валентин Милушев. Наградите бяха осигурени от читалище Драгушиново с председател Петър Домишляров и секретар – водещата на конкурса Румяна Костадинова.

Кметът на селото Георги Хаджийски, след като поиска прошка от присъстващите, поясни, че с тази киноложка изложба възобновяват по съвременен начин съществувалия обичай, именуван „бесене на псета”, който е бил практикуван от пастирските общности навсякъде по българските земи и чрез който овцевъдите са вярвали, че предпазват своите кучета, останалите домашни животни и себе си от острото заразно заболяване „кучешки бяс”. Направената до моста на река Искър купа беше запалена в 19 часа, като бяха връчени 15 награди на децата от Драгушиново, които „въртяха своите оратняци”, спазвайки вековния обичай, чрез който младежите са показвали харесваните от тях девойки, като са въртели над главите си пред портите на домовете на момичетата своеобразни запалени факли от слама и са наричали:

„Ората, копата, дай ми, чичо, момата, оти ке ти запалим брадата.” Наред с децата от Драгушиново във въртенето на „оратняците” малко по-късно се включиха и 8 англичанчета, на които Йордан Гърков беше направил оратняци и така те бяха бързо приобщени към начина на живот на драгушинци. По традиция до късно през нощта хората от Драгушиново и гостите на селото се прощаваха с греяна ракия около горящата купа.

Снимки: Любов Нейчева