Деца от Благоевград изработват екохранилки от портокалови кори за 26 г. от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия

Стартира официалната програма по повод 26 г. от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия. Началото бе поставено в Регионален исторически музей – Благоевград. Специално подготвеното екозанимание запозна малчуганите от ДГ „Ведрица“ с животни рекордьори, обитаващи териториите на НП „Рила“.

За малките любознайковци бяха подготвени изображения на животни, които те трябваше да оцветят. А за финал получиха подаръци магнитчета с различни природни забележителности от Национален парк „Рила“. Екологично-образователната програма продължи пред четвъртокласници от ОУ „Димитър Талев“ с разказ за историята на парка, неговите забележителности, езера, водопади, пътеки. Децата разгледаха и специално устроения кът за животни в отдел „Природа“ към РИМ-Благоевград. Пред ученици от 9-и, 10-и и 11-и клас от ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ експерти представиха презентации за уникалното биологично разнообразие в НП „Рила“, природните забележителности и резерватите, както и правилата за поведение в защитената територия.

Инициативите по повод 26-годишнината на НП „Рила“ продължават на 21 и 22 февруари в залите на РИМ-Благоевград. На 22 януари (четвъртък) от 09,45 часа ученици от 4-ти „а” клас от ОУ „Димитър Талев“ ще научат за природата на парка с презентации за животните, растенията и птиците, а деца от ДГ „Вечерница“ с екозанимания ще се запознаят с животните рекордьори на териториите на НП „Рила“. От 14,00 ч. презентациите и екозаниманията продължават с ученици от СУ „Иван Вазов“ – Благоевград. Паралелно със заниманията в РИМ-Благоевград на 22 февруари от 10,00 до 18,00 часа в Градската художествена галерия ще се проведе екоработилница. В заниманията участие ще вземат деца от детските градини, училища, младежи и девойки от ЦНСТ и Защитено жилище за лица с умствена изостаналост. Те ще изработват екохранилки от портокалови кори, картини на животни, обитаващи НП „Рила“, от семена и рамки за снимки от бързосъхнеща глина.