Ловците в Кюстендилско отстреляха 50 лисици, 15 чакала и 14 вълка за 1 г., Кристиян Маджов сред най-добрите в лова на хищници

Венко Калинчев

 

Останалите с точен мерник са Асен Асенов, Цветомир Сираков, Петър Велков, Иван Петков, Петър Иванов с медали от изложение на трофеи в Пловдив

 

50 лисици, 15 чакала и 14 вълка са отстреляли ловците от дружинките на Ловно-рибарско дружество “Елен”-Кюстендил, през миналата и първите месеци на тази година, съобщи секретарят на сдружението Венко Калинчев. Сред най-добрите в лова на хищници са дружините на селата Църварица и Раненци.

„Ловът на хищниците продължава целогодишно, но само определени ловци могат да ловуват вълци. Всяка дружинка определя ловците, които да имат право да ловуват хищници. Тъй като популацията на чакалите се увеличава, имаме ловци, които ползват специални чекала. Там хищниците се наблюдават с камери, примамват се и се отстрелват на определеното място. За последната 1 г. в Църварица са отстреляни 9 вълка. При групов лов на чакали на 3 и 17 февруари бяха отстреляни 4 чакала и 7-8 лисици. Слука на чакали имаха в Катрище, Четирци. На един излет по време на лова на едър дивеч в Жилинци бяха убити 2 вълка, улучени от Асен Асенов и Цветомир Сираков, един вълк на такъв излет бе паднал в Пелатиково”, каза Калинчев. Като отличили се с точен мерник при отстрела на хищници бяха посочени Петър Велков от Цървище, улучил 4 чакала и 2 вълка, Кристиян Маджов от същата дружинка – с 2 отстреляни вълка, Иван Петков – повалил 1 вълк, Петър Иванов от Раненци – отстрелял 1 вълк. „Петър Иванов от дружинката на Раненци представи трофеите (черепите) от 4-5 вълка, които е отстрелял, на ловно изложение в Пловдив. Той има медали за отстреляни вълци и диви свине”, отбеляза Венко Калинчев.

Както е известно, за да се намалява популацията на хищниците, за всеки отстрелян вълк ловците получават по 50 лв., за чакал възнагражденията са намалели от 50 лв. на 15 лв., а за лисица се плаща по 10 лв.
Стана ясно още, че популацията на чакали на територията на ЛРД „Елен” се увеличава, а причината е в подходящите условия за този вид в района. Много са и лисиците, а вълците са на периоди – в определени моменти се увеличават, а в други намаляват. ”Най-тревожно е положението с чакалите. Популацията им е голяма, въпреки че правилно ловуваме този вид. Добри са местообитанията, които намират. Те предпочитат по-ниските места, коритата на реките, където намират дребен дивеч, с който се хранят”, подчерта секретарят на ЛРД „Елен”.

Колко са хищниците, обитаващи територията на сдружението, ще стане ясно на предстоящата таксация (преброяване). Датата на таксацията ще бъде определена на 23 февруари. В ЛРД „Елен” в момента членуват около 2200 ловци.