Велка Войнова: Не се паникьосвайте заради случаите на хепатит А в Кюстендил, разпоредихме проверки в детски градини, училища, кухни…

Велка Войнова

Няма установени нарушения към момента в проверените обекти, има достатъчно дезинфекционни средства

 

Проверки в кухненските блокове, кухните майки, обектите за раздаване на храна, в детски и училищни заведения, както и в заведенията за обществено хранене извършват инспекторите на отдел “Контрол на храните” към ОДБХ-Кюстендил след сигнал от РЗИ за ръст на болните от хепатит А. “Разпоредих акцент да бъде дезинфекционният режим, да се дадат писмени указания за засилване на режима, за перфектна лична хигиена на работещите в кухненската част на обектите. Да се акцентира и на управителите за стриктно спазване на Наредба 15, която касае здравните изисквания към лицата, работещи в детски заведения и в обекти с обществено предназначение. Когато има работник с признаци на заболяване, незабавно да се отстранява, да търси личен лекар за уточняване на диагноза и заболяване. Да се явява на работа, когато е сигурен в здравния си статус”, коментира пред „Дарик” началникът на отдел “Контрол на храните” д-р Велка Войнова. Няма установени нарушения към момента в проверените обекти. В тях има достатъчно дезинфекционни средства, в срок на трайност са и с необходимите документи, но при такава ситуация трябва да се повиши вниманието на работещите. “Без паника, без страх, да сме по-внимателни. Това е болест на мръсните ръце. На първо място личната хигиена на всички работещи и личната хигиена на всеки един от нас.
Неведнъж сме говорили с вас колко е важно да си мием ръцете и да поддържаме хигиенното състояние и на обектите, и на тоалетните към тях. Всичко това е обект на нашата инспекция и на даване на писмени указания на колегите по темата”, каза още д-р Войнова.