Караянчева: БСП обръща курса и върви към диктатура на пролетариата

Цвета Караянчева съобщи, че Веселин Марешки е заплашван.

Отстраняването на Валери Жаблянов като заместник-председател на НС не е „връщане“ за отстраняването на Димитър Главчев, смята председателят на парламента

БСП обръща курса си, започвам да си мисля, че те ще поискат в скоро време диктатура на пролетариата, коментира председателят на НС Цвета Караянчева.

Отстраняването на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание не е „връщане“ за отстраняването на Димитър Главчев, посочи по bTV Цвета Караянчева – председател на парламента.

В сряда депутатите от мнозинството гласуваха оставката на зам.- председателя на Народното събрание Валери Жаблянов. До гласуване за отстраняване на депутата се стигна, след като Жаблянов определи в декларация Народния съд като “необходимо правосъдие”.

„Това, което направи господин Жаблянов, е недопустимо“, заяви Караянчева и припомни, че той отказал да се преклони пред жертвите на комунизма. „В крайна сметка се оказа, че това е и неговото мислене. Тази декларация, която беше сготвена, тя не беше направена само от него“, изтъкна тя.

„Притеснително е, че партията БСП започва да се връща към един минал период“, смята Караянчева. По думите й, когато партията била ръководена от други лидери – Сергей Станишев, Георги Първанов, дори Михаил Миков, тя била насочена повече към социална демокрация.

„Сега като че ли погледът на БСП започва да се обръща в друг ракурс. Аз се чудя дали те няма да поискат диктатура на пролетариата. По този начин те толерират този Народен съд. Те нямат мнение по темата. Те не се извиняват“, подчерта тя.

Цвета Караянчева съобщи още, че лидерът на „Воля” и председател на параламентарнта група – Веселин Марешки, е разкрил, че от БСП са го заплашили, че ако гласува за оставката на Жаблянов, после ще бъде поискана неговата оставка. Веселин Марешки също е заместник-председател на Народното събрание.

Председателят на НС не пропусна да говори за скандала между премиер и президент, в който беше намесен и Делян Пеевски.

“Президентът явно има проблеми с другите институции. Нарече ни беквокали. Сега ни нарече нотариат. В никакъв случай не изпълняваме повелята на Бойко Борисов. Ние изпълняваме политиката на мнозинството. Не мога да разбера от какво се дразни Румен Радев. Да, рейтингът на парламента е нисък. Някои казват, че обвинявам президента за това. Няма нищо вярно в това. Аз просто казах, че изказванията му вредят на институциите. Партията, която го издигна, също допринася за този нисък рейтинг. Техен представител нарече 80% от българите дебили”, каза още Караянчева.

Не искам да има война между институциите, но президентът трябва да обере тона си. Той трябва да спре да говори като лидер на опозиционна партия, отбеляза още Цвета Караянчева.