Намериха мъртъв бившия военен Стефан Янев от Кочериново, съседи: Дъщеря му Мария държи 3-те си деца в плен, не ги пуска на училище

Стефан Янев

Задържани за смъртта на 87-годишния мъж са Мария и съпругът й Свилен

87-годишният бивш военен Стефан Янев от Кочериново бе открит мъртъв, а за това са задържани дъщеря му Мария и съпругът й Свилен Велев.

Дъщерята Мария

Възрастният мъж беше намерен в блока си в столичния квартал „Люлин”. Той беше обявен за издирване на 12 февруари, когато изчезнал – веднага след като разкрива, че трите му внучки са живеели в тотална изолация.

Съпругът на Мария – Свилен Велев

Вчера бяха задържани дъщеря му и зет му. Двете деца, защото третото е пълнолетно, сега са под полицейска закрила. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод случая в столичния квартал „Люлин“, където бяха открити трите деца на семейството.
В тв предаване Стефан Янев се оплака, че дъщеря му не плаща разходите за нейната част от жилището, а след това изчезна безследно. Апартаментът в Кочериново бе разбит от полиция, но от семейството нямаше и следа. Откриха само чантата на възрастния мъж и телефона му – разглобен.

Съседка

Оказа се, че години наред дъщерята на убития мъж – Мария, и съпругът й са държали трите си дъщери в една стая, като не ги пускали да ходят на училище и не им позволявали да общуват с други хора. Това потвърдиха и съседи на семесйтвото в Кочериново. По техни думи Янев е бил и обект на посегателство от страна на дъщеря си. Съседи чули негови писъци и молба за помощ от апартамента, преди да изчезне. Според Йосифка Тихомирова, която живее на същия етаж, ден след като от екипа на тв предаването били на посещение на адреса, е викана полиция. Тогава за последно е видяла възрастния мъж жив.

“Излизам тука, заключвам и чувам, че човекът стене вътре: „Моля, помогнете! Ужас, ужас, помогнете!” За да вика така, значи тя го бие в коридора. Тя му казва: “Аз ше те убия”, защото е викал телевизията”, разказва жената. По думите й тя чувала как Мария нанася удари на мъжа и отишла при съседка, за да извикат полиция: „Обадихме се на 112, дойде полиция. Изчакахме ги, обясних им всичко, каквото е било. Чукаха, бутаха, тя не иска да отвори. Стояха около половин час, обаждаха се по радиостанцията на някого и нищо не стана. Нищо не направиха. Казаха, че има домоуправител, който трябва да отиде при кварталния. Жената разказа, че всяка сутрин излизала със страх от апартамента си, тъй като Мария била агресивна и посягала и на други съседи. “Аз всяка сутрин със страх излизам. Чуя ли ги сутрин да излизат, аз не излизам”, разказва жената. По думите й в апартамента, който е притежание на убития мъж и дъщеря му, през 2001 година е имало пожар. “Те участват в някаква секта. Всяка събота ходят в някаква секта, там ги обличат, дали им промиват мозъците, това е мое мнение”, разказва съседката. Според нея Мария и мъжът й искат да изгонят стареца, за да се настанят и в неговата стая. Към онзи момент тя, съпругът й Свилен и трите деца обитават една стая. След сигнала на съседите е повикана полиция, която разбива вратата на апартамента. Той е празен, а вътре е открита чантата на Стефан Янев, без която той не излизал от дома си. “Видях, че чантата, с която той обикновено ходи, е там. Би трябвало да излезе с нея, ако е излязъл сам”, разказа домоуправителят Димитър Бързаков, според когото възрастният мъж е изкаран от апартамента насила.

Стефан Янев приживе разказва, че според майката децата щели да попаднат в лоши групи, да пият, да употребяват наркотици, ако тръгнат на училище. В отговор Мария заявява, крещейки: „Аз съм писала до прокуратурата, има в момента дело в международен съд. Не обичам българското. И вас не ви харесвам, излезте от тука. Аз съм тука шефът. След това бащата на трите деца разказва, че всички живеят в една стая. Мария го прекъсва отново с викове: “Лелее, на тия ли им обясняваш бе?”, а на въпрос каква религия изповядват, отговаря: “Може и евреи да се окажеме”.