Зам.-кметът Крум Милев даде 50 лв. на 8-год. Живко Кадиев и го понесе на ръце на кушията в Бистрица, Васил Стоянов стана №1

Зам.-кметът Крум Милев се почерпи с кебапче след кушията с кмета Огненски.

Милев и кметът Огненски се почерпиха с кебапчета, Васко Очето и Жегата се мезиха с домашни суджуци и луканка

Асен Орозов обра наградите при трупите, конят Шаро опита да тегли джип, но скъса хомот

 

Васил Стоянов от ромската Гиздова махала в Дупница триумфира на конните надбягвания в дупнишкото село Бистрица.

Компанията на Васил Очев-Очето, Жегата и бай Георги

Около 400 души дойдоха да гледат кушиите и да викат за фаворитите си. В състезанието се включи и 8-годишният Живко Кадиев с кончето си Мая.

Сестрите Йорданка и Ивана Доцини с приятелката си Елена Щерева от Бистрица на кушията

Живко бе вдигнат от зам.-кмета Крум Милев на ръце и получи награда от 50 лв. за участието си.

Семейство Златеви с родата на трапеза на кушията
Победителите на Тодоровден – конете Аркан и Шаро от Бистрица   

Втори и трети финишираха младежите от село Бистрица Кристиян Манев и Камен Асенов. Тази година обаче празникът бе окупиран от около стотина роми от Гиздова махала, които пристигнаха с жени, деца и каруци.

Кметът на село Бистрица Кирил Огненски и шефът на следствието Валентин Михайлов
С шапка, подарък от зам.-кмета Милев, позираха Асен Орозов и помощникът му.

Около десетина служители на РУ-Дупница и шефът на Областната охранителна полиция Ивайло Дамянов охраняваха кушията. В нея се надпреварваха 25 състезатели с конете си, като преобладаваха гостите от Гиздова махала.

Водещи на празника бяха Йордан Манов и председателката на бистришкото читалище НЧ „Светлина 1927” Гергана Спасова.

Ивайло Дамянов с бившата полицайка от Бистрица Галя

Да гледат състезанието, дойдоха и семейство Златеви. Васко Георгиев Очев-Очето от ВиК и Жегата си направиха трапеза и мезнаха червено бистришко мерло, домашни суджуци и луканка. Дядото Кирил Кирилов доведе на кушията и черпи с кебапчета внуците си Ивана и Николай.

В атракционното теглене на трупи, с които започна празникът на Тодоровден, се бяха записали петима участници, но заради подгизналите натежали трупи двама се отказаха. Тегленето на трупи спечели Асен Орозов с коня си Аркан с 250 м, а втората награда отново отиде при Орозов, но с кон Шаро с 200 м.

Бе предвидено теглене на джип с награда 500 лв., но единственият кон участник Шаро си скъса хомота и състезанието бе прекратено.

За перфектната организация на кушията отговаряха кметът на Бистрица Кирил Огненски и шефът на кюстендилското следствие Валентин Михайлов. Паричните награди на победителите раздаде зам.-кметът Крум Милев.

Сестрите Йорданка и Ивана Доцини с приятелката им Елена Щерева се разхождаха с червен балон с форма на сърце и посланието „Обичам те!” на кушията