Регистрират домашните любимци в Сапарева баня до края на март, годишната такса остава 10 лв.

Калин Гелев

Гражданите, които се грижат за безнадзорни кучета, нападнали или ухапали човек, също подлежат на санкциониране

Започна кампанията за регистриране на домашни любимци в община Сапарева баня. До края на месец март всяка година собственикът на едно или няколко кучета е длъжен да ги регистрира и декларира в общинския регистър на администрацията в Сапарева баня. Регистрирането става по вид, порода, брой и пол, като собственикът заплаща и съответната годишна такса съгласно наредбата. Годишната такса е непроменена и е в размер на 10 лв., съобщиха от общинската администрация на кмета Калин Гелев.

Собствениците са длъжни до 30-дневен срок от получаването на писмото да чипират, регистрират и ваксинират кучетата си в Районна ветеринарномедицинска служба или при лицензиран ветеринарен лекар. При регистрирането на кучето се заверява и ветеринарномедицинският паспорт.

Ако не бъде спазен срокът, на нарушителите следва да бъде съставен акт за установяване на административно нарушение и да бъде наложена съответната санкция.

Съгласно Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Сапарева баня всички собственици на кучета са длъжни да разхождат кучетата си с нашийник, както и да носят в себе си удостоверенията за регистрация и ветеринарномедицински паспорт. Собствениците са длъжни да се грижат за животните си и да вземат мерки те да не създават опасност за хората или за други животни. Забранено е разхождането на домашни любимци на територията на детски площадки, градини и ясли, спортни площадки, училища, здравни заведения, градски паркове и градини.

Гражданите, които се грижат за безнадзорни кучета, нападнали или ухапали човек, също подлежат на санкциониране.