Последно: 133 млн. лв. дължи НЗОК в чужбина, зам.-министър Начева възложи на управителя на НЗОК погасителни схеми

Жени Начева очаква предложения за наказания от управителя на НЗОК.

 

Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лв., сочат данните от назначена миналата седмица спешна проверка. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Проверката беше предизвикана, тъй като управителят на НЗОК посочи тази сума като задължения към фондовете, а Начева твърдеше, че НЗОК дължи 7.6 млн. лв.

Общите задължения са 271 млн. лв., като се предвижда от просрочените 133 млн. лв. тази година да се изплатят 73 млн. лв., допълни Начева. Тя посочи, че разминаването в данни, обстоятелства и факти, представени преди дни, се дължи на системни нарушения на вътрешнонормативни документи от поредица от оперативни ръководства.

“Възложихме на управителя на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове. Предстои и извършване на анализ по видове диагнози, по които български граждани се лекуват в чужбина, за да се направят задълбочени преценки по какъв повод се налага лечението им в чужбина”, каза Начева. Проблемът, според нея, е възникнал през 2015-2016 г.

“Ще бъдат наложени административни санкции, като за това се очакват предложения от управителя на НЗОК”, допълни още тя. Начева беше категорична, че тези данни няма да попречат на подписването на Националния рамков договор и не се предвижда промени в договорените по него параметри. Тя изрази убеждението си, че към момента не се налагало актуализация на бюджета на НЗОК.