Какви са бонусите на шефовете в правосъдното министерство, питат надзирателите и обещават нови протести

Недоволстващи поставиха въпроса за оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева.

 

Колко бонуси, премии или допълнителни възнаграждения е получил всеки един от членовете на политическия кабинет на правосъдния министър за 2017 г. Това питат от Синдиката на служителите в затворите. Те подготвят нов протест на надзирателите за 10 март 2018 г., съобщиха от Синдиката на служителите в затворите в България.

Искането на синдикалните организации на надзорниците е за по-високи заплати на служителите на специализираните дирекции към правосъдното министерство в рамките на настоящата година. Въпреки поредица срещи с ръководството на Министерството на правосъдието проблемът остава нерешен.

Подготвяният протест е под мотото: “Европа и за нас”. Той ще бъде митинг-шествие от площада пред Министерството на правосъдието през Министерството на финансите до сградата на Министерския съвет. Едновременно с протестите от Синдиката на надзорниците ще изпратят ново писмо до премиера Бойко Борисов, в което предупреждават, че няма да търпят безпрецедентната арогантност и скандалното недофинансиране на сектора за сигурност.

Протестите да не притесняват Борисов, че ще “изложим страната пред чужденците”, посочват от синдиката.

В понеделник сутринта 60 надзиратели от Софийския затвор отново излязоха пред сградата на ГД “Изпълнение на наказанията” на протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Протестиращите носеха написани послания: “Министерството на правосъдието в лицето на своя министър генерира дискриминация и демонстрира безхаберие в лицето на Европа” и “Г-н Борисов, стартовата заплата в ГДИН и ГД „Охрана” е 567 лв. Това не е ли срамно?”.

Протестиращите надзиратели в затворите са готови да блокират пътни артерии и магистрали, ако не бъдат чути техните искания. Други от недоволстващите поставиха въпроса за оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева с думите “тя си свърши работата, изигра ни и е време да си върви”.

Сред излезлите на протест имаше и предложение следващите национални протести в центъра на София на “Дондуков” 1 и пред НДК да бъдат в униформи.

Ръководствата на Синдиката на служителите в затворите в България и Синдикат “Охрана” нееднократно обръщат внимание, че действията на синдикатите нямат политическа насоченост, а целта е да се осигури спокойствие в системата на затворите и сигурността на гражданите, магистратите и съдебните сгради като цяло. До 10 март ще има протести пред затворите в Бобов дол, Ловеч, Стара Загора, Варна и Пазарджик.