Марияна Костова от община Рила: Закъсалите френски туристи край Рилския манастир са нахранени и стоплени, скоростта им е изиграла лоша шега

 

Френски туристи бедстваха в снега на път за Рилския манастир. Колата, която чужденците наели под наем, поднесла на заснеженото платно и заседнала в преспите. Инцидентът е станал малко преди обяд на пътя към град Рила. Туристите не са пострадали. Тримата френски туристи са на екскурзия в България. Тръгнали от София към Рилския манастир, но навигацията на автомобила ги объркала. Устройството показало четвъртокласния път от главен път Е-79 през село Смочево до град Рила. Заради недобре почистения път колата е аварирала.

„Сутринта бяхме изненадани, че има толкова сняг, взехме автомобила, движехме се добре, но когато стигнахме тук, колата просто се подхлъзна и излетя от пътя. Според мен не беше почистен добре пътят”, каза Бертранд пред БНТ.

Марияна Костова от пресцентъра на община Рила обясни:Там пътят е тесен, разбира се, че е почистен. За зимни условия за добре оборудвани автомобили не е проблем по този път. Най-вероятно им е изиграла лоша шега скоростта, с която са пътували. Прибрани са момчетата, стоплени са, нахранени са.”

Момчетата успели да излязат невредими от колата. Не могли да я изтеглят, затова решили да потърсят помощ и продължили да вървят надолу по пътя. Забелязал ги служител на пътнопочистващата фирма към община Рила. Били поизмръзнали и уплашени, но невредими. Четири часа след инцидента фирмата, от която френските туристи са наели автомобил, изпрати друга кола, която ги върна обратно към столицата.