Почти цялата страна е в снежен капан, над 1100 училища са затворени

 

Пътищата на много места – особено в Източна България, са затворени за движение

 

Вече трети ден почти цялата страна е в снежен капан. Над 1100 училища са затворени, а условията за пътуване са влошени, тъй като и през нощта валя сняг над цялата страна. Пътищата на много места – особено в Източна България, са затворени за движение. Наложи се спасителни екипи да изтеглят закъсали в преспите хора.

Най-сериозно е положението в областите Добрич, Русе, Разград, Силистра, Бургас, Варна.

В област Добрич снощи всички пътища бяха затворени с решение на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия.

В цяла Северна България предупрежденията са за опасно студено време.


Затворени пътища
Заради силния вятър и обилните снеговалежи е затворена магистрала “Тракия” в отсечката между Ямбол и Бургас. Вятърът там е ураганен с около 100 км/ч и навява много силно, съобщи бТВ. Тежкотоварни камиони стоят блокирани от рано тази сутрин на автомагистрала “Тракия” преди разклона за Карнобат, в посока Бургас.

Затворен за камиони над 12 тона е и обходният път от Бургас до Карнобат, там също се образуват навявания. Обстановката в областта остава усложнена. Ограничено е движението за МПС-та над 12 т през Ришки проход.

Подбалканският път от София до Бургас също е затворен за всички МПС на територията на област Стара Загора – в отсечката от Мъглиж до Гурково.

Обстановката е усложнена в Северна и Североизточна България в района на Русе, Разград и Шумен. На много места са въведени ограничения за движение на тежкотоварните автомобили.

В следобедните часове в двете посоки беше затворена и магистрала “Хемус” в участъка между Каспичан и Варна. Край село Слънчево стана верижна катастрофа с над 10 коли. Няколко часа по-късно движението беше пуснато, но само в посока от Шумен към Варна.

Заради усложнените метеорологични условия на територията на Румъния до към 16 часа се спираше движението на превозните средства над 12 тона, пътуващи към ГКПП “Дунав мост”-Русе. Поради обилния снеговалеж, силния вятър и снегонавяванията временно е ограничено движението на камиони над 12 т по пътя Русе – Бяла. Отсечката се почиства от 15 машини и от роторен снегорин.

Изтеглени от преспите

За първата половина на деня спасителните екипи на пожарната са реагирали на 100 сигнала за произшествия, от които 21 пожара и 79 спасителни дейности, съобщи МВР. Голяма част от сигналите са от района на Бургас, където е имало закъсали автобуси на градския транспорт. Освен това е евакуирано болно дете от затънал в преспите автомобил. Транспортирана е жена за хемодиализа от с. Козичино до болницата в Несебър.

Сигнали за закъсали имало и около Русе. Там болни на хемодиализа също са транспортирани до болница.

Изтеглен е автобус, аварирал в района на изхода на с. Средец край Горна Оряховица.

Усложнената метеорологична обстановка в Североизточна България наложи спиране на движението на някои пътнически влакове по направленията Добрич-Кардам, Самуил – Силистра, както и два влака между Русе и Шумен. Влаковете по всички други направления в страната се движат нормално, като са възможни закъснения, предупреждават от железопътния превозвач. Отменени са и автобусните превози в части от страната. Не се пътува до Добрич, Силистра, Дулово, Исперих, Разград.

 

Ваканция

 

Дървена ваканция има в 26 от 28-те области на страната. Не се провеждат учебни занятия в 1103 училища. Най-много – 122 и 121 училища, са затворени в областите Бургас и Варна. В област Плевен и област Кърджали – по 84 училища, а в област Русе – 70.

Красимир Димитров от Столичната община съобщи, че в столицата булевардите са почистени, но в отделните райони на София интензивността на снеговалежа е различна, като има райони, в които обилно вали сняг, а в други не вали. Градският транспорт се движи нормално, не е затруднено и движението на автомобили, каза още той. Синята и зелената зона работят, след като два дни паркирането там беше безплатно, тъй като местата нямаше как да бъдат разчистени.

За момента няма отменени полети от летище София.

 

Снегът спира, но остава студено

 

Oчаква се в сряда снеговалежите да спрат. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. Остава студено, с максимални температури между минус 7 и минус 2 градуса, малко по-високи в крайните югозападни и югоизточни райони, за София – около минус 3 градуса.

Жълт код за ниски температури е обявен за 9 области на страната и София-град, показва справка в сайта на НИМХ-БАН.

Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Габровска, Русенска, София-област и София-град. В тези райони температурите ще останат под нулата.