Георги Костов и Васил Кулинов сготвиха бобен курбан за бобошевци, Христо Джукев дари 1000 лв., кметът на Вуково  Николай Джиков донесе домашно вино

Христо Джиков-Мандо с мотосъстезателя Явор Бошикьов на курбана

 

Черквата „Св. Тодор” носи изцеление на болни новородени, разказаха местни хора

 

Храмовият празник на черквата „Св. Тодор” в местността Селище събра десетки бобошевци и гости на вкусен бобен курбан.

Явор Бошикьов и бобошевци на курбана

„Свети Тодор в Бобошево помага на новородени да оцелеят и се изцелят от болести. Бабата на новородения внук Тодор от Пернишко, на когото при раждането се преплитат червата, сънува, че трябва да занесе дар на храм, носещ името на свети Тодор, за да оцелее детенцето. Роднините издирили храма в Бобошево и детенцето се оправило”, разказват местни хора.  Бобошевци, дошли на курбана, се зарадваха на първите разцъфнали теменужки в Бобошево при черквата „Свети Тодор” и приеха това за божи знак, че в Бобошево ще се случат добри неща.

Бобошевецът автомонтьор Георги Китин с приятели

Свещички за здраве пред чудотворните стенописи на тайната вечеря, умиване на нозете, моление в Гетсиманската градина, свети Тодор и Божията майка запалиха дарителят на курбана Христо Джукев, общинският съветник Стефан Тачев, мотосъстезателят Явор Бошикьов, Любчо Караджов, Николай Джиков, Васил Кулинов, Христо Шопов, Георги Костов, Димитър Караджов, Костадин Костадинов, Емил Евтимов и много други.

Празнуващите насядаха направо в черковния двор.

Христо Джукев-Мандо дари 1000 лв. за курбана и от своите черешарници на всяка реколта отделя череши за черквата. Кметският наместник на село Вуково Николай Джиков почерпи с домашно бяло вино.

С татко Емил Колев на курбана дойде и Гошко Начев.

Майстори на бобения курбан и на пържената риба станаха Георги Костов и Васил Кулинов. Организатори на курбана са Христо Шопов и Васил Кулинов.

На курбана бобошевци разказаха, че още от старо време се е говорило за тунел под река Струма, където вярващи се криели от  врага. Точно срещу храма в коритото на река Струма в дълбокото се крият в пясъка огромни сомове, които се показват само през лятото, споделиха бобошевци. Там се развъждат и речни миди, като децата събираха черупки и по време на курбана.

Олтарът на бобошевския храм „Свети Тодор”

7-годишният Гошко Начев, който бе на курбана с татко си Емил Колев, си хапна от вкусната бобена чорба и си събра цели шепи мидени черупки от брега на река Струма под храма. Бобошевци вдигаха наздравици с 3 вида вина.