Бунт: Жителите на село Илинденци:Вън кметът на Струмяни Е. Илиев, наля 8 млн. във фирмите на съветниците от ОбС-Благоевград Д. Урдев и В. Миладинов, а нямаме ни вода, ни асфалт

Кметът Илиев полага подпис на договорите по проектите за ремонт на спортните съоръжения из общината през 2014 г.

 

Под шапката на обединението „ВДС Гардън” ДЗЗД в разрез със закона същите фирми работиха и по рехабилитацията и строежа на спортни обекти из общината

„Над 8 млн. лв. наля кметът на община Струмяни Емил Илиев за калпав водопровод в селата Илинденци и Драката, обезобразен стадион в Струмяни и бутафорно благоустрояване на спортни площадки и градинки.

Димитър Урдев

По обектите работи фирма на общинските съветници от Благоевград Димитър Урдев и Васил Миладинов „Динатстрой” в партньорство с „Водстрой” ЕООД”, съобщи за вестник „Вяра” Васил Петров и ни предостави купища документи на електронната поща. Той и групата от Илинденци са категорични, че именно двете фирми участват във „ВДС Гардън” ДЗЗД и „Лихт” ДЗЗД.

Васил Миладонов

От предоставените от Петров договори между община Струмяни и фирмите – изпълнителки на обектите, се вижда, че обединението, работило над новия водопровод, е „ВДС Гардън” ДЗЗД, по спортните обекти съюзът се казва „Лихт” ДЗЗД.

Читатели ни изпратиха кадри от строителството на новия водопровод.

Впечатление обаче веднага прави фактът, че двете обединения се намират на един и същ адрес в София и се представляват от Момчил Борисов Борисов, единствената разлика е в булстата, с който са регистрирани.

Хората обаче твърдят, че са разходвани средства за ремонти на общинска пътна мрежа, без те реално да са извършени. Те са категорични още, че ОбС е одобрил 35 000 лв. за строителни материали за селата, а в нито едно село не е направено нищо. Бетониран е площадът на циганската махала в село Микрево, но той е целият напукан и на места напълно оронен.

Улиците в Илинденци още чакат асфалт.

Васил Петров е пуснал сигнали до ДАНС, Агенцията за държавна финансова инспекция, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ДНСК-София. Той твърди, че има нарушения и несъответствия на технически параметри и характеристики на извършените СМР-та в обекти на територията на община Струмяни. От ДАНС са осъществили проверка по сигнала и са установили, че действително има несъответствия. Те обаче са от компетенцията на РДНСК. Председателят на ДАНС Димитър Христов настоява ДНСК към Министерството на регионалното развитие и благоустройството да направи проверка и да предостави писмено резултатите от взетото по случая отношение. Искането на шефа на ДАНС е с дата 8 февруари 2016 г.

Ремонтите по спортните обекти са финансирани от ЕС по програми за развитие на селските райони.

„Реконструкцията на водопроводната мрежа в село Илинденци и Драката струва на нас, данъкоплатците, 2 679 628,71 лв. без ДДС, които са платени на изпълнителя “ЛИХТ” ДЗЗД.

Въпреки мащабния ремонт хората от Илинденци са пропищели, защото нов водопровод има, но вода няма.

„С очите си гледахме и видяхме как беше направен водопроводът. Не се положи пясъчната възглавница, не се вложиха и половината от материалите, които се изискват по закон. Така след всичките изхарчени над 2,6 млн. лв. с включен асфалт за възстановяване сега асфалт няма, няма и вода. Изпращаме снимки на улицата и питаме кмета Илиев къде ни е асфалтът?

Виждате ли на тази улица в село Илинденци – 8000 кв.м асфалт – финансирани от ПРСР и бюджета на общината?”, питат хората, прилагайки снимка от въпросната улица и добавят: „Защо всички институции казват, че всичко е изпълнено и приключват преписките си за проверка? Някой направи ли си труда да провери за пет месеца ли направиха водопровода, или за една година?”.

Те се оплакват, че ежеседмично нямат вода – няма кранове и има бум на аварии. И още питат къде е фирмата изпълнител, която съгласно изискванията на Програмата за развитие на селските райони трябва да поддържа водопровода?

„Истина ли е, че външно лице, което не е било на работа в общината, приема всички обекти, без наистина да ги е видял? Защо никой от фонд „Земеделие” не провери лицата, които са подписвали – имали ли са право на това и кога точно са били на място? Искаме кметът да покаже как и по какъв критерий са избрани точно тези фирми за изпълнители? Защо в процедурата се декларираше, че няма да има подизпълнители, а в един момент само такива работеха неофициално? Защо никой не си направи труда да провери колко асфалт има в Илинденци? Е, ние проверихме.

Всички проверяващи проверяват за няколко часа и си тръгват.

Защо в комисията за избор на изпълнител присъстваха само външни представители?”, гневят се илинденци.

Точната поръчка, за която е подписан и договор, е „реконструкция на водопроводна мрежа и възстановяване на асфалтова настилка в с. Илинденци и с. Драката, община Струмяни”. В надпреварата за поръчката оферти са подали общо 9 фирми. В крайна сметка печели обединението “ЛИХТ” ДЗЗД. Сключеният договор е на стойност 2 679 627.71 лв. без ДДС.

Същите фирми „Водстрой” ЕООД и „Династрой” под наименованието „ВДС Гардън” ДЗЗД взеха и поръчката за ремонти на спортни съоръжения по селата. Става дума за проект „Благоустрояване и реконструкция на спортни площадки”, разделен на няколко обособени позиции. Строителството се извършва по два проекта «Спорт, младост, бъдеще» и «Играй с мен в зеления свят на мечтите». Поръчката е разделена на няколко обособени позиции. №1 „Благоустрояване и реконструкция на спортни обекти в с. Микрево, община Струмяни, област Благоевград”, обособена позиция №2 с предмет: „Благоустрояване и реконструкция на стадион в с. Струмяни, обл. Благоевград”, обособена позиция № 3 с предмет: “Рехабилитация на обществени зелени площи – детски площадки и съоръженията към тях, в т.ч. доставка на съоръжения в с. Струмяни, с. Микрево и в с. Илинденци, община Струмяни, обл. Благоевград.

Договорът „Благоустрояване и реконструкция на спортни обекти в с. Микрево, община Струмяни, област Благоевград” е на стойност 2 283 508.49 лв. без ДДС.

Договорът „Благоустрояване и реконструкция на стадион в с. Струмяни, обл. Благоевград” е на стойност 1 458 123.33 лв. без ДДС

 И третият договор с предмет “Рехабилитация на обществени зелени площи – детски площадки и съоръженията към тях, в т.ч. доставка на съоръжения в с. Струмяни, с. Микрево и в с. Илинденци, община Струмяни, обл. Благоевград” е на стойност 907 338.03 лв. без ДДС.

„Защо на стадиона на Микрево крановете и бетоновозите се качваха върху тревната настилка, а през 2017 година общината също плати 80 000 лева за ремонт на стадиона, който бе разрушен от „Водстрой”?

И нали по изискванията на Програмата за развитие на селските региони една фирма няма право да изпълнява повече от два обекта? Как тогава Фонд „Земеделие” прие обектите?”

Заради сухите си чешми и разбити улици жителите на Илинденци готвят протест. „Искаме оставката на кмета Илиев, подложени сме на неописуем гнет, това го има само в Сомалия”, категорично са те.

Проверка на ВЯРА установи, че собствениците и изпълнителите на ДЗЗД са именно общински съветници и политически величия от Благоевград, същите са навъртели милиони от обществени поръчки и от университета и общината в Благоевград, очаквайте ПОДРОБНОСТИ.  Ето имената им:

Собственици на изпълнител ДЗЗД Лихт 176738665 ДЗЗД Лихт 119081953 ВОДСТРОЙ 98, националност: BGR, стойност на дяловото участие: 0.0 хиляди лева, представляващо 50.0% от общия капитал 101634161 ДИНАТСТРОЙ, националност: BGR, стойност на дяловото участие: 0.0 хиляди лева, представляващо 50.0% от общия капитал ********** ГРУПА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА, националност: BGR, стойност на дяловото участие: 105.22 хиляди лева, представляващо 67.674% от общия капитал ********** РУМЕН МАРИНОВ ЙОНЧЕВ, националност: BGR, стойност на дяловото участие: 23.0 хиляди лева, представляващо 14.793% от общия капитал ********** ЗЛАТКА ИЛИЕВА ИВАНОВА, националност: BGR, стойност на дяловото участие: 4.1 хиляди лева, представляващо 2.637% от общия капитал ********** ПЕТКО АЛЕКСАНДРОВ ГЕРОВ, националност: BGR, стойност на дяловото участие: 23.16 хиляди лева, представляващо 14.896% от общия капитал ЕГН: ********** ВАСИЛ ХРИСТОВ МИЛАДИНОВдлъжност:(Съдружник) дял(1650) [Дата на актуализацията: 2008-02-08] ЕГН: ********** ДИМИТЪР ЛАЗАРОВ УРДЕВдлъжност:(Съдружник) дял(1650) [Дата на актуализацията: 2008-02-08] ЕГН: ********** ЕМИЛ АСПАРУХОВ ПАВЛОВдлъжност:(Съдружник) дял(1700) [Дата на актуализацията: 2008-02-08] ********** ДИМИТЪР ЛАЗАРОВ УРДЕВ, националност: BGR, стойност на дяловото участие: 1.65 хиляди лева, представляващо 33.0% от общия капитал ********** ЕМИЛ АСПАРУХОВ ПАВЛОВ, националност: BGR, стойност на дяловото участие: 1.7 хиляди лева, представляващо 34.0% от общия капитал ********** ВАСИЛ ХРИСТОВ МИЛАДИНОВ, националност: BGR, стойност на дяловото участие: 1.65 хиляди лева, представляващо 33.0% от общия капитал ID: 22099
Стойност на проекта 2 679 627,00 BGN

Във второто сдружение пак са същите играчи, но под ново име:

Община Струмяни 24713
Описание Извършване на строително-монтажни работи за обект «Благоустрояване и реконструкция на спортни обекти. Рехабилитация на обществени зелени площи – градини, детски площадки и съоръженията към тях в община Струмяни, област Благоевград”
Обект строителство
Относно финансирането предмет на настоящата поръчка са основната част от изпълнението на два проекта: 1. Проект «Спорт, младост, бъдеще» по договор №01/321/00641 от 23.10.2009г. и 2. Проект «Играй с мен в зеления свят на мечтите» по договор №01/322/00393 от 23.10.2009г., сключени между община Струмяни и Държавен Фонд „Земеделие ”, който се осъществява с финасовата подкрепа на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. (ПРСР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).
Участници NO
Дата на договора ДГ-87 от 2014-05-30
Изпълнител ДЗЗД ВДС Гардън 176620600
Собственици на изпълнител ДЗЗД ВДС Гардън 176620600 ДЗЗД ВДС Гардън 119081953 ВОДСТРОЙ 98, националност: BGR, стойност на дяловото участие: 0.0 хиляди лева, представляващо 50.0% от общия капитал 101634161 ДИНАТСТРОЙ, националност: BGR, стойност на дяловото участие: 0.0 хиляди лева, представляващо 50.0% от общия капитал ID: 21548
Под праг на ЕС
ЕС финансиране
Стойност на проекта 907 338,00 BGN