Библиотекарката Соня Първанова стана Баба Марта, заедно с Пролетта Мария Булянска и помощниците й поздравиха рилчани

 

Шефката на читалищното настоятелство Дафина Гърчева връчи приветствени адреси на ръководителите на самодейците Емилия Начева и Асен Колев

Рилчани посрещнаха с радост поредния празник, организиран от местното читалище „Христо Ботев 1898 г.”. В навечерието на 1 март – ден, в който пристига чаканата с нетърпение Баба Марта и се закичваме с мартенички, читалището отпразнува и Деня на любителското творчество.

Като Баба Марта се предреши библиотекарката Соня Първанова. В свитата й бяха Пролетта – Мария Булянска, и помощниците й Пижо и Пенда – Димитър и Благовеста Миладинови. Децата от вокалната група „Рилски звънчета” с ръководител Емилия Начева поздравиха самодейците с песни и стихчета.

Председателят на читалищното настоятелство Дафина Гърчева връчи приветствени адреси на ръководителите Емилия Начева и Асен Колев. С празнични торти, подарени от Светлин Николов, член на читалищното настоятелство, бяха отбелязани 10 години от създаването на танцов състав „Рилска китка” и 5 години на Детската вокална група „Рилски звънчета”.

«Това е празник на българския талант, на българския дух, на българската култура. Празник, толкова необходим днес за запазване на българската традиция, фолклор и бит, на българската идентичност. На този ден празнуват хората, които са свързани с една любов – любовта към изкуството. Хората, които имат дарба и потребност да я развиват, и естественото място за тях е читалището. Наглед те са като всички нас, но у тях има едно огънче, което не им дава мира. И ден след ден те не щадят време и сили, за да правят нашия делник по-красив със слово, музика, песен, рисунка.

Благодарим на спонсорите, с чиято помощ организирахме този чудесен празник. Помогнаха ни Светлин Николов, Антоанета Тренева, Цветелина Стоянова, Дафина Гърчева, Николина Ефтимова, Александра Кабзималска, Яна Георгиева.

Благодарим на всички самодейци и техните ръководители за ентусиазма и желанието, с които идват в нашето читалище, на техните родители за подкрепата и съпричастността към нашата дейност.

Приемете нашите най-искрени пожелания за здраве и дълъг творчески живот. Дълбок поклон пред вашия талант и всеотдайност!”, обърна се към спомоществователите и самодейците Мария Жлябинкова – секретар на рилското читалище.

 

Снимките: Моменти от празника