С възстановки от Руско-турската война в Боровец отбелязват 140 години от Освобождението на България

 

 

На 3 март Боровец ще отбележи 140 години от Освобождението на България от османско владичество. Точно в 11 часа пред хотел „Рила“ ще бъде направена възстановка на историческа картина от времето на Руско-турската освободителна война с участието на клуб на любители на исторически оръжия „Чакър войвода“, Самоков. Мъже в опълченски униформи и хайдушки носии ще приветстват гостите на първия планински курорт на Балканите и ще развеят българския флаг. Пред хотел „Рила“ ще бъде организирана изложба на оръжия от периода на освободителните борби на България до 1890 г., предоставени от клуб „Чакър войвода“.

Специално за празника от една от най-големите български фирми за спортна екипировка „Диел спорт“ са приготвили ски екипи с четнически и гвардейски мотиви. Вдъхновени от геройството на прадедите ни, те ще бъдат представени за пръв път в Боровец, като ски инструктори от ски и сноуборд училище „Бороспорт“ ще се спуснат с тях по писта „Мартинови бараки 2“. Те ще бъдат въоръжени с оригинални оръжия от периода на Освободителната война.

Следва изпълнение на детско-юношески танцов състав „Рилска магия“ с ръководител Стоян Димитров при Народно читалище „Христо Ботев“, с. Говедарци. Децата ще танцуват шопска ръченица и джиновско хоро.

Празненствата по случай 140-ата годишнина от Освобождението на България ще приключат с празничен салют на реплика на оръдие от Освободителната война, разположено пред хотел „Рила“. След празничната програма всички гости на курорта могат да си направят снимки за спомен с четниците и пред оръдията.

Очакваме ви в 11 часа пред хотел „Рила“, за да отбележим 140-ата годишнина от Освобождението на България и да отдадем почит на загиналите в Руско-турската освободителна война.