Стотици перничани протестираха срещу постоянните аварии в «Топлофикация», поискаха оставката на шефа Любомир Спасов

Разбунилите се перничани отправиха закани, че ще спрат изцяло плащанията си за услугата.

 

Перничанин: Плащам 100 лв. сметка, а в стаята ми е 13 градуса

Спасов: Дружеството е на този хал заради дългове от 40 млн. лв. на неизрядни платци

Стотици недоволни клиенти на „Топлофикация“ – Перник вчера излязоха на протест срещу дружеството заради непрекъснатите аварии и липсата на топлоподаване. Потребителите посочват, че дори когато го има, от началото на отоплителния сезон почти непрекъснато топлото е символично.

Директорът Спасов обясни, че ежегодно се правят ремонти, но системата е много стара и авариите са непредвидими.

Така се налага да се включват електронагревателни уреди, въпреки че са топлофицирани и плащат за услугата. Гражданите настояват и за намеса от страна на Комисията по енергийно и водно регулиране. Недоволен перничанин разказа, че за последния месец е платил 100 лв. сметка, а около 20 дни топлоподаването е било много слабо и в една от стаите му температурата е 13 градуса. Възмутените граждани попитаха и защо се правят профилактики, след като няма никакъв ефект. „Искаме «Топлофикация» да спре издевателствата над нас. Искаме резултатите от проверките, които се правят от ДКЕВР и енергийното министерство, да станат достояние до всички. Да се каже какво е реалното състояние на дружеството. Защо авариите са през ден? Как ще бъдат обезщетени потребителите за това, че дни наред не можеха да разчитат на услугата, за която плащат? – това бяха основните въпроси, които задаваха протестиращите.

Както обеща, на протеста пристигна и директорът на «Топлофикация» Любомир Спасов.

Протестът в Перник срещу «Топлофикация»

Той беше посрещнат от освирквания и викове „Оставка” , „Мафия”, „Ууууу”… Директорът на топлоснабдителното дружество беше категоричен, че ще отговори на всички, но няма да се надвиква и да влиза в конфликт с никого. Той подчерта, че на практика след двата пожара и голямата авария на 19 февруари топлоподаването в града е проблемно. Но такава авария като мащаб не е имало от години. При пожарите са били прекъснати всякакви връзки – телефонни и интернет, и затова хората не са имали връзка със служителите. Спасов беше категоричен и по отношение обезщетенията за липсата на отопление и това ще се отрази на сметките на абонатите. Директорът обясни, че ежегодно се правят ремонти, но системата е много стара и авариите са непредвидими. Шефът на пернишката «Топлофикация» вбеси просетиращите с обвинение, че дружеството било в това състояние, в което гражданите твърдят, защото всички участници в протеста плюс останалата част от града не са изрядни платци и дължат 40 млн. за отопление“. Думите му предизвикаха остра реакция и освиркване от страна на лоялните клиенти сред протестиращите. Разбунилите се перничани отправиха закани, че ще спрат изцяло плащанията си за услугата, не получават или ако я има, тя е с изключително лошо качество и обещаха нови протести. Някои от тях все пак успяха да стигнат през множеството до директора и да зададат лично въпросите си – питаха го кой ще им плаща тока, с който са се отоплявали в студените дни, защо децата в училищата мръзнат, защо не подава оставка. „Пред кого да подам оставка, пред вас ли? Това не зависи нито от вас, нито от мен» – отговори Спасов.