Борисов няма да разпише оставката на енергийния министър

Според вицепремиера Валери Симеонов Петкова няма “морално и политическо право да мърда от стола си”

 

Финално е решено министърът на енергетиката Теменужка Петкова да остане на поста си, а оставката й да не бъде подписана от премиера Бойко Борисов, макар самият той да поиска оттеглянето й заради познанството с купувача на българските активи на ЧЕЗ Гинка Върбакова. След като от седмица Петкова има подкрепата на коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението, за да запази мястото си в кабинета, сега това е решено на коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти в сряда.

Петкова обяви оставката си на 23 февруари, ден след като ЧЕЗ съобщи, че продава бизнеса си у нас на неизвестната доскоро пазарджишка компания “Инерком”, притежавана от Върбакова, с която министърката се познава от 20 години и са приятелки. Тогава Борисов посочи, че той е поискал оттеглянето и ще приеме оставката “за да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова”. Оттогава обаче Петкова събра множество положителни отзиви за работата си и аргументи, че познанството й с купувача на ЧЕЗ не е повлияло по никакъв начин сделката.

Във вторник съпредседателят на “Обединените патриоти” и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че Петкова няма да бъде освободена, а ден по-късно вицепремиерът и съпредседател на “Патриотите” Валери Симеонов коментира пред БНТ, че Петкова “няма никакво морално и политическо право да мърда от стола си”.

“Тя е лоялен министър. Не е човек, който посяга да вземе една стотинка”, каза Симеонов.

Според него това, че Петкова и Върбакова се познават, не означава нищо. Вицепремиерът смята, че за всеки вече е ясно, че никой член на правителството не участва в тази сделка.

Напротив “правителството е последователно и единно” в изпълнение на програмата си, каза Симеонов.

Той нарече “ялови” напъните на БСП по някакъв начин да разбърка нещата в държавата с организирания от социалистите протест срещу сделката с ЧЕЗ и “джендър правителството”.

“От несъстоятелните протести следва извода за състоятелността на правителството”, каза Симеонов. По думите му това правителство има най-дейните министри и изброи успехите им – реформи в образованието и администрацията, улеснен достъп на чужди работници и т.н.