Паметник на Ильо войвода бе монтиран в центъра на Кюстендил след години престой в двора на частен имот

Бронзовият бюст паметник на Ильо войвода

 

Бронзовият бюст паметникът на легендарния дядо Ильо е изграден през 30-те години на миналия век от скулптора Драган Лозенски

 

След дълги години, прекарани в двор на частен имот, първият паметник на легендарния Ильо войвода бе поставен в градинка на централната улица „Демокрация” в Кюстендил. Това стана факт след решението за неговото експониране на Общинския съвет, съгласувано с главния архитект на Кюстендил и областната комисия за военните паметници. Идеята датира от 2015 г. и е на историка от Регионалния исторически музей доцент Ангел Джонев.

Бронзовият бюст на дядо Ильо е създаден с дарения от кюстендилци през 30-те години на миналия век, а негов автор е скулпторът Драган Лозенски. Първоначално паметникът бил поставен до родната къща на Ильо войвода в Кюстендил, а по-късно е преместен в двора на завода за обувки, носещ неговото име, до неговата приватизация. За последно паметникът се съхраняваше в двора на строителна фирма, собственост на Александър Малинов, който полагаше грижи за него.