Жители на пернишкия кв. „Рудничар” затънаха в кал, гл. инженер на общината Богомил Алексов: Дупките ще се запълнят с трошляк

Улица в «Рудничар»

Пернишкият квартал „Рудничар” стана непроходим заради кални улици. Според жителите заради калта сметосъбиращите машини, линейки и пожарни не стигат до изпадналите в бедствена ситуация.

Богомил Алексов

Деца и възрастни се чудят откъде да минат, за да стигнат до училище или до центъра на града в приличен вид. Мнозина носят в чантите си найлонови пликове, които слагат върху обувките си, за да не потъват от срам, когато ги гледат в краката. Или пък се запасяват с парцали, с които бършат калта, стъпвайки на асфалта.

„Наскоро едва не умрях от срам, защото бях забравила и парцал, и найлонче и влязох в близкия хипермаркет кална наистина до ушите. Персоналът ми направи забележка и беше в правото си, защото след мен оставаше кална пътека”, сподели пред „Вяра” Анита. Тя има наследствен имот, в който живеят болните й дядо и баба, но в дъждовни дни не може да стигне до тях именно заради дълбоката кал. Наскоро колата й затънала в нея и се наложило да вика свой приятел да я изтегли с джипа. Има обещание от главния инженер на общината Богомил Алексов, че ще се направи т.нар. «подсушаване», като дупките се запълнят с трошляк, защото за асфалт пари няма. Главният инженер на община Перник инж. Богомил Алексов обясни, че на една от улиците ремонт е правен през 2003 г., а ежегодно или максимум през две години се извършва подсушаване – улиците се запълват с натрошен камък. За конкретната улица това е правено последно през 2014 г. и ще бъде подновено между 15 и 20 март, увери той. Общината също иска асфалт, но е в затруднено финансово положение, каза Алексов.