Транспортират в Петрич спешни случаи заради затвореното детско отделение в Сандански, зам.-кметът Стоянов: Няма да върнем нито едно дете

Илко Стоянов

 

Кметът на Сандански Кирил Котев: Необходим е още един педиатър, за да бъде възстановен приемът на деца

 

Децата, които имат нужда от спешна помощ, се транспортират до отделението в Петрич заради затвореното детско отделение в Сандански.

Кирил Котев

От общината казаха, че има осигурени достатъчно автомобили за това, така че няма да останат необслужени пациенти. „Няма да бъде върнато нито едно дете. Това се е случвало и друг път, когато примерно има грипни епидемии – веднага разширяваме отделението. Без никакъв проблем, слагаме допълнителни легла. Това е предимството на общинските болници, че всъщност те не връщат нито един пациент. Но няма някаква криза, която да е станала с приема на деца. И в Петрич, и в Сандански. Ние сме една обща Югозападна болница”, каза зам.-кметът Илко Стоянов.

Детското отделение в крилото в Петрич разполага с 25 легла. Припомняме, кметът на Сандански Кирил Котев каза, че е необходим още един педиатър, за да бъде възстановен приемът на деца. Той води преговори с още няколко лекари, които са от съседни общини, които искат да дойдат да работят в отделението. Кметът изрази надежда, че към края на тази седмица, може би в началото на следващата, ще бъде възстановен приемът на деца, но не се ангажира с конкретен срок.

До закриването се стигна преди няколко дни, когато двама от педиатрите са напуснали отделението в болницата. В момента там вече има един лекар, който обслужва вече приетите пациенти, но е спрян приемът на всички останали. Една от напусналите – д-р Даниела Панковска, си е намерила работа в санаториума в село Марикостиново.