Общината в Рила хвана 70 случая на нерегистрирани домашни кучета, собствениците ги грозят глоби от 50 до 300 лв.

Експертът Ваня Николова: Стопаните най-често отричат кучетата да са техни

Проверки на екип от Общинска администрация-Рила откри 70 случая на нерегистрирани домашни кучета в общината. Специална комисия, включваща екип от инспектор и служители от общината, а по селата с участието на кметовете и кметските наместници, е извършила до момента проверка на приблизително 80% от домакинствата. Целта е осъществяване на контрол върху популацията на кучетата и намаляване процента на свободно движещите се и безстопанствени животни. Ваня Николова, експерт „Земеделие и гори” към ОбА, информира, че на собствениците са връчени уведомителни писма със срок да се регистрират в общината. Регистрационният режим на кучетата включва издаване на паспорт от ветеринарния лекар с поставяне на идентификационен чип, както и задължителна административна регистрация, която се извършва в общинската администрация.

„Желанието ни е да избегнем крайната мярка“, посочи Николова. Припомняме, че при установено отглеждане на нерегистрирани кучета общината налага глоба в размер от 50 лв. до 150 лв. или имуществена санкция в размер от 150 лв. до 300 лв. До момента обаче няма особена активност от уведомените, каза Ваня Николова и допълни, че собствениците най-често отричат кучетата да са техни. Обикновено това са притежатели на вили от София и други места, които идват за два-три месеца и за този период гледат куче, а после го пускат на свобода. 40 са общо пък регистрираните кучета, те са обикновено собственост на овчари, на ловци и за охрана. Проверките продължават.

Ваня Николова информира и за проблем, особено актуален за малките общини. Става въпрос за въведеното законово изискване за изграждане на кучешки приюти. Според нея общини като Рилската нямат финансови възможности нито за построяването на такива приюти, нито за поддръжката им след това и тези изисквания за тях са реално непостижими. От фондация „Четири лапи“ на всеки 2-3 години идват, хващат бездомните четириноги, кастрират ги, обеззаразяват ги и ги чипират, след което ги пускат на местата, които обитават. От известно време обаче за тези процедури плаща общината, а най-евтиният чип е 15 лв., посочи тя. Николова се оплака и от нелоялната конкуренция на някои фирми, вероятно от региона. Тя уведоми, че жители на общината са били свидетели как през нощта край Смочево са пускани кучета от други райони. За съжаление не са успели да видят номерата на автомобилите, за да разберат откъде са.