”Глас народен” се раздели с Реформаторския блок

През 2017 г. Светослав Витков подписа споразумение с РБ

Светослав Витков: Не виждаме смисъл да продължавме да легитимираме политическия разпад на традиционната десница

 

Партията на Светослав Витков “Глас народен” прекрати отношенията си с коалиционните си партньори от Реформаторския блок.

От формацията на вокала на група “Хиподил” публикуваха писмо, в което обявиха мотивите за решението си. В него се казва:

“През месец февруари 2017 г. ПП “Глас народен” подписа коалиционно споразумение с Реформаторски блок, с ясната идея, че единствения път за запазване на дясното, е обединение. В последвалата предизборна кампания за 44-то НС разцепените на три и самоопределили се за десни коалиции воюваха сами със себе си като оставиха на изборното поле близо 300 хиляди души без представителство в българския парламент. От това спечелиха ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, та дори и ВОЛЯ на Марешки, които произвеждат най-големия законодателен брак в политическата история на България”.

От партията подчертаха, че в последните месеци са инициирали дебати и срещи за обединение на десните партии, като ясно са заявили, че нямат претенции да си приписват водеща роля, но обединението е задължително, за да има дясната опозиция алтернатива на сегашното управление.

“В момента, традиционната десница продължава своя разпад, като десните партии търсят партньори, без значение от мястото им в политическото пространство, чрез които да се бори за влизане в Парламента. Не виждаме смисъл да се продължава легитимирането на политически разпад на традиционната десница”, заявиха още от формацията.

Според тях замразяването на членството на партията на Меглена Кунева “Движение България на гражданите” е ясен знак за разединени позиции и непреодолими различия в Реформаторския блок. Преди дни оттам призоваха Блокът да поиска оставката на Бойко Борисов и да се върви към предсрочни избори.

“Глас народен” не вижда смисъл да продължава да легитимира политическия разпад на традиционната десница, като следва позиции и действия, в чиито смисъл не сме убедени и които задълбочават разединението. С настоящото писмо заявяваме, че “Глас Народен” продължава самостоятелно като остава отворена към всички десни партии, организации и граждани за диалог, общи политики и инициативи”, се казва още в изявлението на партията.