Гореща новина! Появиха се първи данни от лабораторията на британското военно министерство за отравянето на Скрипал

 

В британския парламент се разпространява информация, според която разследването за отравянето на Скрипал не потвърждава, че отровата “Новичок” е произведена в Русия, информират осведомителните агенции. Собствено разследване и резултатите от разговорите си със специалисти от лаборатория публикува писателят, правозащитник и бивш британски дипломат Крейг Мъри.

В статия в интернет страницата му той заявява, че експерти от лабораторията на британското Министерство на отбраната в Портън Даун са се съгласили само на формулировката “вещество от разновидност, разработвана в Русия”. Мъри, като се позовава на експерти от лабораторията, съобщава, че към типа “Новичок” се отнасят нервнопаралитични вещества, които може да бъдат произведени от общодостъпни компоненти като торове или инсектициди.

Но реални химически оръжия от този тип никой не е произвеждал: в докладите, представяни от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), се е посочвало и по-рано, че “Новичок” всъщност си е останал на хартия и нито СССР, нито Русия са постигнали успехи в производството на токсични вещества от този тип. На страницата си в Twitter Мъри пише още, че “учените в Портън Даун не са могли да идентифицират нервнопаралитичен газ като субстанция, създадена в Русия, и са възмутени от оказвания натиск върху тях.” Статията на Мъри са разпространили на страниците си в социалните мрежи няколко депутати от британския парламент. Те съобщават, че изявленията на британския премиер Тереза Мей за руска следа в отравянето на Скрипал пораждат въпроси.