С велешко хоро кюстендилските танцьори от ФА “Родолюбие” грабнаха първа награда на “Балканско хоро”

ТФ "Родолюбие"

 

Ситно кюстендилско и Леперинината донесоха на родолюбци второ място на 12-ия национален фолклорен фестивал конкурс „Хоро се вие, извива“

 

Първо и второ място спечели фолклорен ансамбъл „Родолюбие“. Кюстендилските танцьори получиха високо признание на 12-ия национален фолклорен фестивал конкурс „Хоро се вие, извива“, който се проведе в столичната зала „Триадица“.

Журито присъди първо място в конкурса „Балканско хоро“ на кюстендилския ансамбъл, чийто главен художествен ръководител е Симеон Васев и хореограф Васил Василев.

Симеон Васев и Васил Василев

“Ансамбълът ни участва с 11 жени и 4-ма мъже. В конкурса “Балканско хоро” се представихме на сцената с велешко хоро, което впечатли компетентното четиричленно жури от България, Сърбия и Гърция. В основната конкурсна състезателна програма за български народни хора представихме две хора –  ситно кюстендилско и Леперинината, за които бяхме класирани на второ място”, сподели Васил Василев.

В 12-ият национален фестивал „Хоро се вие, извива“ взеха участие 23 групи към клубове за народни танци. Освен да представят своите умения под ръководството на специално поканени хореографи от България, Сърбия и Гърция те имаха възможност да разучават нови за тях балкански хора.

ФА “Родолюбие” ще участва в 18-ия национален детски музикално-фолклорен конкурс “Орфеево изворче”, който ще се проведе в Стара Загора от 23 до 25 март. 30 деца от кюстендилския ансамбъл ще представят на сцената на Народно читалище “Свети Климент Охридски 1858 г.” три танца, каза Васил Василев.