От РИОСВ предупредиха: Рисковано е да спасявате щъркели вкъщи, може да носят инфекции

Сафет Халид от силистренското село Зарица спаси 4 щъркела

 

Спасяването на премръзнали щъркели в домашни условия може да се окаже опасно за здравето на хората, ако те носят инфекции.

Рисково е да поощряваме хората да задържат бедстващите щъркели в къщите си, да ги хранят, да им оказват много грижи, защото това все пак са диви животни и не можем да кажем дали не са болни и не застрашават здравето им, коментира пред „Фокус“ Десислава Славова – началник отдел „Защита на природата“ в РИОСВ-София, по повод няколко такива случая в страната от последните дни. Тя уточни, че прекалената грижа може да доведе до одомашняване на птиците, а това са диви животни и трябва много умело да се подхожда към тях.

„Това, което хората трябва да направят, когато видят бедстващ щъркел, е да пуснат сигнал до съответната Регионална инспекция по околната среда и водите и във възможно най-кратък срок да се прецени състоянието на птицата – дали да се остави на място или да се изпрати във ветеринарна клиника за лечение. Тоест, прекалената грижа по някой път може да има обратен ефект за птиците“, добави Славова.

Тя подчерта, че при получаване на сигнали РИСОВ-София работи много добре с ветеринарна клиника „Добро хрумване“ и с „ЧЕЗ Разпределение България“.

„С ЧЕЗ имаме вече разработена програма, при която правим съвместни проверки например на щъркели в щъркелови гнезда и използваме тяхна техника, ако се наложи качване. Работим много добре съответно и с доброволци, които оказват помощ, тъй като не винаги имаме възможност да осигурим експерти за проверки на място. За това ни оказват съдействие и от фондация „Дивите животни“, каза още експертът.

В неделя вечерта мъж от силистренското село Зарица спаси четири щъркела.

“Тази нощ спасихме живота на четири щъркела, които бяха сковани и замръзнали от поледицата”, съобщи Сафет Халид във Фейсбук и публикува снимки на птиците в дома си.

Севгин Ридван от каолиновското село Наум и семейството му пък приютиха 9 щъркела | Сн.: Официална фейсбук страница

Вчера пък Севгин Ридван от каолиновското село Наум и семейството му спасиха 9 щъркела, намерени в безпомощно състояние, целите покрити с лед в землището на селото. Той също обяви това в социалната мрежа, пусна дори видео.

И 45-годишна жена от разградското село Киченица също е спасила щъркел, съобщи междувременно Дарик радио. Докато отивала на работа, тя видяла самотната птица. Няколко часа по-късно щъркелът не бил помръднал от мястото си и жената влязла в нивата, взела го и го качила в колата си. Първоначално той не оказал никаква съпротива, но постоплен, я клъвнал по ръката. Въпреки това тя го занесла на топло в къща при роднини, които да се грижат за него, докато времето се стопли.

След това жената все пак отишла в Спешна помощ, където първоначално шокирала дежурните лекари с репликата: “Ухапа ме щъркел“, но след това й направили необходимите медицински манипулации.

Видео

Публикувахте от Sevgin Ridvan в 19 март 2018 г.