Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев се стяга за кандидат-кмет на Гоце Делчев, нарeди се на 6-о място в НС по харчове за командировки с 8840 лв.

Димитър Гамишев в залите на Европарламента

От БСП питат: Има ли място в парламента, докъде стигна делото му за смърт на пътя?

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев потрива ръце за кметския пост в Гоце Делчев. Амбициите за власт на депутата са една от най-коментираните теми в града.

Димитър Гамишев

Следващите кметски избори са догодина. Според запознати с политическите вълнения в Гоце Делчев адвокат Костадинка Богданова също имала стремежи към номинация от ГЕРБ за предстоящата кандидаткметска битка. „Между Гамишев и Богданова ще пламне война за номинацията”, вещаят политически наблюдатели в Гоце Делчев.

Извадка за командировките на депутатите в България. Снимка: „24 часа”

В момента Гамишев се подвизава из залите на Европейския парламент в Брюксел, където е на посещение по покана на евродепутата Андрей Новаков. Гоцеделчевецът използва момента да си направи снимки из Европейския парламент и веднага се похвали с посещението в социалната мрежа. „С Андрей Новаков бе разискван въпросът за европейските програми за инвестиции, обсъдихме бъдещи инициативи и мероприятия, с цел популяризирането на селския туризъм в региона”, отбеляза Гамишев. Той е депутат от 10 май 2017 г., когато положи официално клетва. Той влезе в парламента, след като Александър Монолев от Сандански бе посочен за зам.-министър на икономиката. Димитър Гамишев стана член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Снимка на депутата Гамишев, намерена на гробища в Дъбница и Хвостя.

Според отчет от Народното събрание от началото на тази година той е на 6-о място по командировки в страната, като изплатената от НС сума е 8840,03 лв. Справката е до 30 ноември 2017 г. Според финансовите правила на парламента депутатите имат право на дневни и квартирни по време на пътуванията си до избирателните си райони.

В същото време според запознати Гамишев не бил канен на обществени събития в Гоце Делчев и се чувствал сърдит.   Според коментарите в града при посещението на президента Румен Радев приближени от обкръжението му заснели как играе хоро и разпространили клипчето в хумористични предавания, пратили го в „Господари на ефира”, за да се забавляват хората с танците на президента. Всички тези коментари гравитират в общественото пространство на Гоце Делчев, но не са доказани.

От БСП в Гоце Делчев подготвят официални питания до прокуратурата докъде стигна делото срещу Гамишев за причинена смърт на пътя и има ли място в парламента? Според последните информации от август 2017 г. делото за причинена смърт в катастрофа срещу депутата от ГЕРБ-Гоце Делчев Димитър Гамишев ще продължи да бъде гледано от Окръжния съд в Благоевград. Това е определил Върховният касационен съд (ВКС), показа справка на “Правен свят”. Казусът стигна до ВКС, след като съдът в Благоевград прекрати делото срещу него и го изпрати на Софийския градски съд (СГС), след като Гамишев стана депутат. Съдия Величка Цанова от СГС обаче също го прекрати и повдигна спор за подсъдност пред ВКС, като се позовава на чл. 35, ал. 3 от НПК, според който подсъдни на градския съд са дела за престъпления, извършени от лица с имунитет. Престъплението, за което подсъдим е Гамишев, обаче е извършено през ноември 2014 г., когато той не е имал такъв. Тогава той е блъснал и причинил смъртта на пешеходец в гоцеделчевското село Копривлен. Гамишев шофирал с 68 км/ч на излизане от селото при ограничение от 50 км/ч и блъснал пресичащия пътното платно Иван Жбантов, който по-късно починал в болница. След инцидента Димитър Гамишев е оказал съдействие, помогнал е да бъде откаран в болницата раненият човек, а пробата му за алкохол е отрицателна.

На 15 май 2017 г., когато Гамишев вече е депутат, съдът прекрати делото заради имунитета му и го изпратил на СГС. Тогава в съда пред медии синът на загиналия Иван Жбантов заяви: „Още преди няколко месеца вървяха слухове, че Димитър Гамишев ще направи всичко възможно, за да стане депутат, и целта беше делото да се бави. Очаквам реална присъда, граждански иск не съм предявил. Нека първо да мине наказателното дело, а след това ще заведем гражданско“, каза Иван Жбантов, който е частен обвинител на делото за смъртта на баща му. На 20.06. обаче главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да свали имунитета на Д. Гамишев заради пътния инцидент от ноември 2014 г. Веднага след това ГЕРБ излезе с изявление, че Гамишев доброволно се отказва от имунитета си.

Припомняме, както в. „Вяра” писа преди време, според сигналите и коментарите на наши читатели Гамишев държи хотел в село Лещен, построен с финансиране по европейска програма преди няколко години, а мястото е наследствен имот на Гамишев, чиято фамилия е с корени от селото. Хотелът „Лещенски рай” официално се води на името на неговата съпруга, която го менажира с помощта на Димитър Гамишев, твърдяха тогава хората на редакционните телефони. В Гоцеделчевско се питат как единици се сдобиват с европари по програми, при положение че във въпросните региони почти няма останали жители? Гамишев тогава не пожела да отговори на коментарите на хората пред в. „Вяра”.

Пред Сметната палата като депутат той е заявил, че е притежател на нива в село Гайтаниново, в община Хаджидимово. Тя е придобита през 2015 г. на името на Димитър и Боянка Гамишеви по една втора от наследство. В декларацията му фигурира и нива в Борово на името на Боянка Анещиева Гамишева, придобита 2010 г. от наследство. Налични парични средства и банкови влогове няма за деклариране, няма и кредити.

В декларацията, подадена от Гамишев на 9.06.2017 г., са декларирани дялове в дружества на името на Боянка Гамишева – това са „Боро травел” ЕООД, „Боро Травел-99” ЕООД и „Еколукс Гайтаниново” ООД.

В началото на февруари пък снимка на депутата Гамишев бе намерена на гробища в Дъбница и Хвостя. Според слуха в Дъбница момче от селото отишло в местните гробища, където намерило въпросните снимки, пръснати върху няколко гроба. Сред фотосите имало такива на актьора Любо Нейков и на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев, като вуду скандалът бе смразил кръвта на хората в Неврокопско. Гамишев обаче заявил, че това е дело на неуравновесен човек и целта му била всички да се уплашат и да хукнат към врачки.