Туск отказа да поздрави Путин, скандал във Вашингтон заради разговора на Тръмп с руския президент

 

Изтече информация, че американският президент Доналд Тръмп е поздравил Путин, въпреки писмените препоръки на няколко от съветниците си по националната сигурност да не го прави

Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, отказа да поздрави руския президент Владимир Путин по случай преизбирането му заради случая с отравянето на бивш руски агент във Великобритания.

След атаката в Солсбъри “не съм в настроение” да поздравявам Путин за преизбирането му, каза Туск на пресконференция в Брюксел.

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати поздравително писмо до Путин, за което беше критикуван.

В САЩ пък изтече информация, че американският президент Доналд Тръмп е поздравил Путин, въпреки писмените препоръки на няколко съветници

по националната сигурност да не го прави. За това пръв съобщи “Вашингтон пост”, а по-късно и други медии.

Американският президент е бил вбесен от бързо изтеклата информация, че е бил инструктиран от съветниците си по националната сигурност да не поздравява Путин за изборната му победа по време на вчерашния им телефонен разговор, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирайки “източник, запознат с мисленето на президента”.

В официално изявление на Белия дом днес, цитирано от Асошиейтед прес, се посочва, че изтичането на такава информация е нарушение, което се наказва с уволнение и “вероятно е незаконно”.

Според Си Ен Ен Тръмп е попитал приближените си и външни съветници кой според тях е “изнесъл” информацията, като е отбелязал, че само малка група хора от екипа имат достъп до тези материали и биха могли да знаят какви насоки са му били дадени за разговора с Путин.

Днес редица медии отбелязват също, че не е ясно дали изобщо Тръмп е прочел предоставените му от съветниците преди разговора насоки. Редица високопоставени служители неведнъж са твърдели, че той често не се съобразява с такива материали и провежда разговори с чужди лидери по свой личен сценарий.

Според “Ню Йорк таймс” във вчерашния разговор Тръмп не е говорил нито за намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., нито за ролята на Москва в отравянето на бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му във Великобритания – въпроси, които е бил посъветван да повдигне.

В случая обаче главният въпрос не е в това защо той е решил така, а защо се е получило изтичане на поверителна информация, отбелязва Си Ен Ен.

Днес Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Маокрон са се разбрали да „държат Русия отговорна“ за атаката срещу Скрипал, съобщиха от Белия дом. Двамата политици са разговаряли по телефона. По време на разговора двамата “потвърдиха своята солидарност с Обединеното кралство вследствие на използването от Русия на химическо оръжие срещу частни граждани на британска територия”, съобщават от администрацията на Тръмп.

Москва е обвинена в опит за убийство на бившия шпионин Сергей Скрипал в град Солсбъри чрез нервно-паралитично вещество – обвинение, което Кремъл отрича.

Отравянето на Скрипал във Великобритания е или терористична атака, от която Лондон не е съумял да защити жертвите, или постановка на британските власти,

заявиха днес от руското министерство на външните работи.

Елементарната логика подсказва, че има само два възможни варианта: или британските власти не са в състояние да осигурят защита срещу този вид, образно казано, терористичен акт на своя територия, или самите те, пряко или косвено – не обвинявам никого в каквото и да било – са режисирали атака срещу руски гражданин, заяви директорът на департамента за неразпространение и контрол върху въоръженията Владимир Ермаков на брифинг за чуждестранните посланици в Москва.

Русия няма абсолютно нищо общо със случая с отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия. Това най-вероятно е поредната грубо фалшифицирана авантюра, каза Ермаков.

Случаят “Скрипал” може да е организиран от Вашингтон. За никого не е тайна, че именно най-близкият партньор на Великобритания остава единствената държава, която официално запазва най-големия в света арсенал от химически оръжия, изтъкна Ермаков и изрази увереност, че авторите и участниците в провокацията с този случай ще понесат наказание.

Руският дипломат заяви, че Москва смята нападението в Солсбъри за терористичен акт срещу руски граждани на територията на Великобритания.

Москва очаква от Лондон и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) официален подробен доклад във връзка с отравянето на полковника от ГРУ (военното разузнаване) Скрипал, каза Ермаков.

Дипломатът обясни, че ако е било използвано бойно нервнотоксично вещество срещу Скрипал, на мястото на отравянето би имало голям брой жертви, а при случая в Солсбъри не е така.

Руското министерство на външните работи е изненадано, че британските власти, в нарушение на елементарните норми на цивилизованост в международните отношения, не дават на руската страна дори консулски достъп до руската гражданка Юлия Скрипал, която очевидно е в беда, отбеляза Ермаков.