Санират 5 блока в Разлог за 1,3 млн. лв., кметът Герчев: Ще бъдат обновени още 14 жилищни кооперации

 

5 блока ще добият съвсем нов облик в Разлог, стана ясно по време на представянето на проекта на общината „Повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Разлог – втора група”. Той обхваща 5 блока в град Разлог, намиращи се на улиците „Георги Бенковски” 1, “Шейново” 4, “Шейново” 6, “Илинден” 10 и “Цар Иван Асен” II, бл. 1. Представянето мина при изключително голям интерес от страна на местното население. Общата стойност на проекта е 1 297 408,59 лева, от които европейското съфинансиране е в размер на 1 099 998,19 лева, националното съфинансиране е 194 117,33 лева, собственото съфинансиране е 3 293,07 лева.

Конференцията по повод стартирането на проекта бе открита от кмета инж. Красимир Герчев, който изтъкна, че общо 14 блока в Разлог ще бъдат обновени чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност с безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. По проекта ще се изпълнят строително-монтажни работи, които включват топлинно изолиране на външните стени, подмяна на прозорци и врати със система от PVC профил и стъклопакет, топлинно изолиране на покрив и под, както и други мерки, набелязани при извършения енергиен одит на сградите. Изпълнението на проекта ще допринесе за достигане на по-висок клас на енергопотребление в многофамилните жилищни сгради, до по-високо ниво на енергийна ефективност, което пряко ще допринесе за намаляване на крайното енергийно потребление и косвено за намаляване на емисиите на парникови газове в Разлог. Значително ще бъде повишен комфортът на част от населението на Разлог, живеещи в многофамилни жилищни сгради.

Реализацията на проекта е част от провежданата от община Разлог политика за подобряване на жизнения стандарт и условията на живот на местното население. Този документ е създаден в рамките на проект „Повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Разлог – втора група“ (СС “Многофамилна сграда Язо 13” – ул. “Георги Бенковски” 1, СС “Многофамилна сграда Надежда” – ул. “Шейново” 4, СС “Град Разлог, Община Разлог, улица Шейново, вх. А и Б” – ул. “Шейново” 6, СС “Блок Илинден” – ул. “Илинден” 10, СС “15 Ятака” – ул. “Цар Иван Асен” II, бл. 1), Договор № BG16RFOP001-2.001-0117-C02, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Разлог и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г.