Борисов и Туск: Срещата с Ердоган е важна, имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед

Премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.

Всичките ми данни са качени в интернет, това е добре, защото хакерите могат да проверяват всякакви глупости, които се пишат за мен, коментира премиерът

 

Поставил съм си една-единствена цел – продължаване на споразумението с Турция за мигрантите. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел. Борисов припомни, че само преди няколко месеца в Харманли и “Овча купел” е имало бунтове, палеж, бой, знамена. Според него това може да се възобнови и в хиляди пъти по-големи размери. “Тази алтернатива не ми харесва и затова с Туск и Юнкер ще направим всичко възможно да не се стига до там”, заяви той. Двамата бяха единодушни, че разговорът във Варна между европейските лидери и президента на Турция е належащ за възстановяване на диалога с турската държава.

„Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед – Турция. Диалогът с турския президент трябва да бъде продължен“, подчерта българският премиер. „Подготвяме се много, всички много очакват от нас“, заяви още премиерът.

„Напрегнато ми е, притеснено ми е, огромни очаквания имат всички да се опитаме да успокоим отношенията. Дори не е сигурно, че срещата ще се проведе, защото има много голямо напрежение и очакване, които самият аз не искам да поемам“, добави Борисов пред български журналисти в Брюксел. По-късно евролидерите ще решат дали срещата ще се състои.

“Има един много опасен факт, който изисква цялата гилдия, която може да разследва подобни престъпления като това със руския шпионин Скрипал, да се заеме с това. Факт е, че имаш терористичен акт, забранен с конвенции и с какво ли – не боен отровен газ във Великобритания”, коментира Борисов. “Безспорен е фактът, че извършителите и преди всичко поръчителите трябва да бъдат разкрити, защото щом във Великобритания могат да пуснат такъв газ, могат и в Брюксел да го направят. С оръжие, което всички сме отрекли, и то във Великобритания – това престъпление трябва да е в прожектора на цялата демократична и световна общественост, защото не се ли намерят поръчителите, всички ще живеем в страх и могат да загинат хиляди”, каза Борисов. Той не подкрепи позицията на Великобритания, че Русия е отговорна за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

На въпрос как ще коментира позицията на Великобритания, че Русия стои зад отравянето, Борисов отвърна:

“Аз съм мнителен човек, когато знаем кой, тогава ще го коментираме, до този момент кой би казал, че е сигурно. Обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед. От една страна е много плоско, видно, брутално, насочващо. В един момент някой казва, че това бил интересът на президента на Русия Владимир Путин да повиши избирателната активност. Не мисля, че имаше човек на света, който да се съмнява, че Путин ще спечели изборите. Ако е вярно, че той може да повлияе на изборите в САЩ, за него би било детска игра да го направи за своите избори”.

Запитан дали Лондон трябва да си сътрудничи с Москва в разследването, той каза: “Аз мисля, че да давам акъл на Русия и Великобритания, би било нескромно, за мене е важно да се разкрият поръчителите, защото те могат да поръчат навсякъде всичко”.

Бойко Борисов и Доналд Туск се информираха и за позициите си по актуалните политически теми на Европа, които по-късно днес ще бъдат разгледани на заседанието на Европейския съвет. Високо беше оценена и работата до този момент по приоритетните теми на Българското председателство на Съвета на ЕС.

“Всичките ми данни са качени в интернет, това е добре, защото хакерите могат да проверяват всякакви глупости, които се пишат за мен. Неслучайно всички говорим за киберсигурност, хакват ни непрекъснато по цял свят, колкото технологично се развива повече светът, толкова защитата на тази мрежа става по-трудна”, коментира премиерът последните събития около кражба на личните данни във фейсбук.