Бенямин Нетаняху при срещата с Румен Радев: Израел и България имат специални отношения. Няма да забравим човечността и приятелството към евреите

Бенямин Нетаняху към Румен Радев: Отношенията между двете страни са специални.

 

Нуждаем се от повече прагматизъм в двустранните отношения, заяви президентът Румен Радев вчера пред премиера на Израел Бенямин Нетаняху в последния ден от официалното си посещение по покана на израелския си колега Реувен Ривлин.

Радев поздрави израелския премиер по случай 70-годишнината от създаването на Държавата Израел, който днес е пример за модерна държава с функционираща демокрация и развито гражданско общество. Заедно отбелязваме и 75 години от безпрецедентния акт на спасяването на българските евреи, който е солидна основа за развитието на бъдещите ни отношения, посочи българският президент. Той отбеляза, че исторически изградените връзки между двата народа са безценен капитал. Днес се нуждаем от повече прагматизъм в двустранните отношения, каза Радев и допълни, че търговският обмен от 150 милиона долара не отговаря нито на възможностите на нашите икономики, нито на ползотворния и регулярен политически диалог. Президентът заяви, че България е заинтересована от прилагане на опита на Израел в изграждането на социално ангажирано и интегрирано общество и особено в сферите на информационните технологии, киберсигурността, науката и образованието. Радев посочи, че е посетил технологичния парк „Гав-Ям Негев”, където се е убедил в постигнатия от Израел напредък в тези важни области.

“Разбрах, че Вие сте един от инициаторите за създаването на този център и Ви поздравявам за Вашата визия за бъдещето”, обърна се той към израелския министър-председател.

Румен Радев изтъкна, че България е заинтересована от диверсификацията на ресурсите и за нас възможността да внасяме и транзитираме природен газ от новооткритите находища в Средиземноморието е много важна. Той отбеляза и важността на доброто сътрудничество между България и Израел в борбата с тероризма и изрази признателност за подкрепата, която страната ни получи от Израел след атентата в Сарафово през 2012 г.

Бенямин Нетаняху отбеляза, че Израел и България имат специални отношения. Няма да забравим миналото, няма да забравим какво се случи в София, човечността и приятелството към евреите, подчерта той. Днес имаме отлични отношения, каза Нетаняху и отбеляза колко е важно развитието на технологиите, които по думите му ще променят живота ни.

Радев вчера продължи визитата си в Близкия изток и с официално посещение в Палестина. Президентът предаде на палестинския си колега Махмуд Абас пожеланията на държавния глава и премиера на Израел за мирни и конструктивни отношения.