Съветникът В. Зашкев: Шефът на музея В. Хаджиангелов не разреши на самоковски художници да правят изложби в галерията

Васил Зашкев

Ползването на залите става с писмена заявка, имаме постоянна експозиция, отвърна кметът Георгиев

 

Шефът на музея Веселин Хаджиангелов не е разрешил на самоковски художници да правят изложби в Градската галерия. Защо? Това попита съветникът Васил Зашкев кмета Владимир Георгиев на вчерашната ОбС сесия.

Владимир Георгиев (вляво)

Какъв е редът за ползване на Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“, попита още Зашкев от Реформаторския блок. „Считате ли, че с оглед богатото наследство на Самоковската художествена школа галерията се използва рационално? Законосъобразни ли са наложените такси от директора на музея Веселин Хаджиангелов за ползване на галерията?“, продължи да пита Зашкев.

 В отговор Георгиев каза, че галерията се стопанисва от Историческия музей, в залите й е представена постоянна експозиция на самоковските художници. „Преди години и такава експозиция нямаше. Във фоайето на галерията се организират също изложби от собствения фонд на музея и други от културния календар на общината. През 2017 г. бяха проведени множество изложби – изреди ги всички кметът. „Ползването на залите става с писмена заявка до Градския исторически музей, а таксите са определени в Наредба 12 на Общинския съвет, утвърдени са с решение № 1099 от 2005 г., наредбата е допълнена и изменена с решение № 1988 от 2015 г.“, заизрежда още кметът.

Съветникът Зашкев попита дали таксите от 40 лв. за зимния сезон и 20 лева за летния сезон, посочени в заповед на директора на музея, са законосъобразни. Зашкев уточи, че заповедта е от 2018 г., но кметът посъветва да се има предвид, че гостуващите изложби идват неподготвени и нямат окачвания и рамки, затова таксите можело да са различни.

Зашкев заяви, че пред него самоковски худжници са споделели, че им е бил отказан достъп до галерията от ръководството на музея. Кметът се поинтересува дали тези местни творци имат писмен отказ от директора Веселин Хаджиангелов и заяви, че него местните творци не са го търсили. „Ако ме попитат, ще отговоря“, отговори с равен и спокоен тон градоначалникът на Самоков.

„Самоковският кмет умее да отговаря на неудобни въпроси, не е лесно да се научиш да се измъкваш. Народът има умна приказка – не е луд този, който яде беницата, а този, който му я дава“, комементираха след сесията самоковци.