Менда Стоянова за НАП: Несъбираемите приходи постепенно намаляват през последните години, през 2017 г. Те са 270 млн.

Менда Стоянова

„Тези 5,4 млрд. лева са за 18 години. Ако се погледнат нещата назад в годините ще се види, че тези несъбираеми приходи постепенно намаляваха, за да стигнат през 2017 г. до 270 млн. Това говори, че постоянно се подобрява работата на приходните агенции“. Това каза председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Една част от тези несъбираеми приходи са в резултат и на това, че приходната агенция прави ревизия на лица, които много добре знаят, че няма да бъдат събрани приходите. Това са обикновено тези по веригата за източване на ДДС и те са точно създадени, за да източват ДДС и да не може от тях да бъде събрано, но НАП прави ревизия на тези лица, за да докаже, че там източване на ДДС и за това не е платен данък и в крайна сметка има възможност НАП да потърси този данък от крайния ползвател на т.нар. скрит данък ДДС. Но за да се случи това чисто технологично, трябва да се направи ревизия на останалите, които още от самото начало е ясно, че няма да бъдат събрани там приходите. Второ трябва да се има предвид, че при всички тези случаи НАП сигнализира прокуратурата за търсене на наказателна отговорност. Отивайки обаче в прокуратурата трябва да се разбере за каква сума е нанесена щета на бюджета и тогава прокуратурата възлага на НАП отново да направи ревизия и да каже колко са източени. Така че част от тези 5 млрд. са именно на такава база. С годините се усъвършенства и законовата разпоредба.

Стоянова подчерта, че координацията между данъчните и МВР и прокуратурата се е засилила изключително много в последните години.

Председателят на бюджетната комисия заяви, че всички законодателни промени с цел по-добра данъчна събираемост срещат огромен отпор. Стоянова уточни, че подмяната на софтуера за управление на продажбите и касовите апарати е стъпка към изсветляване на икономиката: „Всички ние знаем, че се укриват обороти и те се укриват именно чрез тази система за управление на софтуера, която е свързана с касовия апарат, която дава възможност една касова бележка да бъде издадена, а след това да не отиде към НАП“.

Около половината от фирмите в страната ще трябва да подменят изцяло апаратите си, а фирмите, които са закупили апаратите си през последните три години ще трябва да обновят софтуера си.

Стоянова коментира още и задлъжнялостта на общинските болници. По думите й, тя не би трябвало да повлияе на държавния бюджет: „Те в крайна сметка са отговорност на техния принципал. Трябва да кажа, че повечето от общините не осъществяват нито контрол, нито надзор върху дейността на болниците от гледна точка на финансите. Затова много често натрупват сериозни дългове. За мен обаче там, където болниците натрупват дългове, това преди всичко е свързано с източването на тези болници“. Тя прогнозира, че някои болници могат да изпаднат в несъстоятелност, но това предполага стъпки за начина на подобряване на дейността.