92-год. Райна Гавадинова от Рельово задели 5000 лв. за „счупения крак” на дъщеря си, арестуваха ало измамника при предаването на парите 

Васил Попов

Акцията е ръководена от началника на РУ – Самоков, Васил Попов, бабата наскоро прекарала инфаркт, качила кръвното на 210

 

„Вие сте моите ангели хранители, подарихте ми живот”, заяви 92-годишната Райна Гавадинова от самоковското село Рельово, която беше спасена от лапите на телефонни измамници. Полицаи щракнаха белезниците на 30-годишен софиянец пред дома на бабата в момента на предаването на парите.

Арестуваният измамник е шофирал черен голф -3, с врачанска регистрация – ВР 1908 АТ

Жената е с прекаран инфаркт и изпаднала в шок, след като телефонни измамници й звънeли цял ден в четвъртък. Тормозът започнал от 13 ч. и продължил чак до 22 ч. Позвъняванията били на домашния й телефон. Престъпниците държали бабата непрекъснато на линия, за да няма възможност да звъни на близки хора. Мъж, представил се за доктор, съобщил, че дъщерята на баба Райна е получила тежка травма. Женски плач съпровождал обаждането. Това било част от телефонния етюд, при който неистово звучал плач и жалване за счупен крайник, уж на дъщеря й, пострадала при пътен инцидент. Ало измамниците искали да заблудят бабата, че парите са необходими за дъщеря й, кракът й спешно трябвало да бъде опериран, а за целта трябвало да се закупят „златни пирони”.

Баба Райна, стресирана от чутото, станала лесна плячка, емоциите взели връх над разума, тя започнала да разсъждава първосигнално – коментират нейни близки.

Измамницата успяла да представи събитието с пострадалата близка като въпрос „на живот и смърт”, който можел да бъде разрешен само и единствено с ПАРИ. За спешната хирургична интервенция били нужни 5000лв.

Баба Райна решила да потърси съдействие от близки. Първоначално звъняла на пострадалата си дъщеря, при разговор помежду им дъщеря й заявила, че това не отговаря на истината. Успокоила майка си и казала, че при нея всичко е наред. Предупредила я, че това са измамници и не бива да им вярва. Бабата не повярвала на чутото и продължила да звъни на внучките си със същите въпроси. “Защо криете от мен за инцидента, това беше твоят глас?“ – казала 92-годишна баба Райна Гавадинова. В крайна сметка, уплашена от чутото, събрала всичките си спестявания, поискала назаем дори от комшиите си и към 22 ч. решила да ги предаде пред дома си на улицата на непознат мъж, представил се за „доктор“. През това време близки на бабата незабавно се обадили на началника на РУ – Самоков, Васил Попов и на кмета на селото Йордан Клещанов.

Разстоянието от Самоков до с. Рельово е 15 км, а пътят бил доста заснежен. Васил Попов провел с колегите си светкавични оперативно-издирвателни действия и тръгнали по следите на измамника. Той бил арестуван пред дома на бабата в момента на осъществяването на телефонната измама, при получаването на парите.

Измамникът е задържан за 24 часа в РУ-Самоков. Образувано е досъдебно производство за извършеното от него деяние. Ало измамникът е на 30 години, от София. Шофирал е черен голф 3 с врачанска регистрация – ВР 1908 АТ. Колата била паркирана на съседна улица в селото, съобщиха роднини на баба Райна. Измамникът бил сам, когато се явил пред дома на възрастната жена.

До 3 ч. през нощта баба Райна давала показания в полицията. Била много притеснена, с кръвно 210, след всичко преживяно имала и ускорен пулс. Приела много медикаменти за успокоение.

Райна Гавадинова живее сама. Съпругът й починал преди години. Тя има две дъщери, които живеят в Самоков, но редовно я обгрижват и посещават.

„Обадихме се на началника на полицията, първо, защото си помислихме, че подаден сигнал на 112 много ще се забави по цялата процедура. Служителите на МВР си свършиха работата професионално и отговорно. Кметът на селото Йордан Клещанов, който е в отпуск, също беше на мястото на инцидента. Той е непрекъснато до възрастните хора в селото. Клещанов прояви голяма смелост, за което сме му благодарни. Възрастните хора много го уважават в селото, защото непрекъснато ги обгрижва. Купува им лекарства, хляб, почиства им улиците, почисти реките да не се затлачват, създава им условия за нормален живот, всички го обичат.

Сигнал получих от леля ми, че са звънели ало измамници на баба. Баба се свързала с нея, за да я попита как е след счупването на крака й. Леля ми помислила, че майка й се е побъркала. Казала й, че всичко е наред и я предупредила, че това са ало измамници и не трябва да им вярва. Държали са баба с часове на телефона, за да не може да води разговори с близки. Казали са й, че трябва да даде 5000лв. за операция и златни пирони.

„Мамо, моля те събери всичко каквото имаш, за да ме оперират, а ние след това ще ти ги върнем“ – казали измамниците. Тя им отговорила, че няма, но те продължили да настояват. Отишла и събирала пари от съседи, близки и т.н. В един промеждутък около 22 ч. за малко измамниците я оставят и тя през това време имала възможността да се обади на дъщеря си. Баба ми не чува добре, но вижда добре и е в нормално съзнание. Измамникът е слаб, изглеждаше енергичен, мургав, на видима възраст около 30-35 г. Искаме чрез страниците на „Вяра“ да благодарим на служителите при РУ – Самоков и най-вече на началника Васил Попов за бързата реакция и техния професионализъм“ – сподели пред медията ни внучката.

Местните имат съмнения, че измамникът е работил сам, предполага се, че са замесени и други, не е изключено да са от Самоков и района. Очаква се да направи самопризнания пред полицаите и да се установи участвал ли е и в други подобни измами.