Дупничани и благоевградчани коментират гореща тема:  Браво на премиера Борисов! Иска доказателства за смъртта на Скрипал, а не козирува на Запада

Владимир Путин и Бойко Борисов

Единствено Емил Панчев и съветникът Костадин Костадинов скочиха срещу Русия: Стандартът на живот там не е висок

„Браво на Борисов! За първи път се намери политик, който не козирува на Запада. Изказа си мнението по скандала за убийството на двойния шпионин Скрипал, без да се подмазва на британците.

Емил Панчев

Тереза Мей и шепа нейни поддръжници грубо посочиха с пръст президента на Русия Владимир Путин като поръчител на убийството на изселилия се още преди 18 години от Русия Скрипал без нито едно доказателство. Автоматично Германия, Франция и Брюксел взеха курс към конфронтация с Русия, а българският премиер Бойко Борисов поиска доказателства”, звъняха в редакцията на в. „Вяра” читатели от Благоевград и Дупница, за да изразят позицията си по скандала с отзоваването на руски дипломати от европейски държави заради случая „Скрипал”.

Костадин Костадинов

„Искам доказателства. Като ги получа, тогава ще пристъпя към изгонване на руски дипломати”, отсече Борисов и западняците избесняха: „Как може някой да иска доказателства?” Според публикацията „Es ist jetzt viel härter als im Kalten Krieg“ в Die Welt Германия и Франция са поели курс на конфронтация в отношенията с Русия. „При завършване на срещата на държавните глави и премиерите от ЕС Ангела Меркел и Емануел Макрон заявили, че ще приемат допълнителни мерки против Москва заради отравянето на бившия двоен шпионин Скрипал. В Брюксел разчитаха, че много европейски страни ще последват примера на Великобритания и ще изгонят руските дипломати, продължава изданието. Някои страни, като Гърция, България и Австрия, демонстрираха критична настройка и поискаха доказателства за руската вина. Българският премиер Бойко Борисов, чиято страна сега председателства ЕС, заяви, че сега в света се е създала „по-твърда ситуация, отколкото в годините на Студената война. Тогава поне имаше някакви правила – посочил той. – Сега всички са така твърди, че ме обхваща песимистично настроение” – добавил премиерът според изданието.

„Това са първи симтоми на български политик към проява на силен характер. Дано да продължи в същия дух”, звъняха десетки читатели на в. „Вяра”, възхитени от позицията на премиера Борисов. „Защо никой не потърси сметка и не се опъна на западняците, когато дойдоха в България и спряха „Южен поток”. Русия ни даваше „Южен поток” и България щеше да печели милиони от транзитни такси, но щом като се разчу за жеста, от Америка дойде сенатор Джон Маккейн, срещна се с правителството “Орешарски” и сделката беше потайно развалена. Тогава Русия предостави „Южен поток” на Турция и си стиснаха ръцете, от което щетите са само за Бълтария. Днес никой не търси сметка на политическите предатели в България, които с цената на всичко продават интересите на страната само за да се харесат на американци и западняци”, коментират читатели от Благоевград.

„Най-после български политик да изкаже смело собствено мнение и да се опъне на политици, които създават световна история”, категорични са и част от дупничани.

Емил Панчев, бивш общински съветник, открито се обяви в подкрепа на западняците и американците срещу Русия: „Кой пише глупости и кой се смята за много умен, не знам, но знам, че оръжията на когото и да са, нямат този интелект, че да правят разлика между глупавите и умните – те просто се правят, за да убиват хора. Ето това е жалкото”, отбеляза Емил Панчев по повод супероръжията, които руската държава притежава.

„Ако искаш мир, готви се за война! Който е глупав, да си остане глупав” – пише в Библията! Оръжията се правят за отбрана, не Русия разполага оръжия на границата на САЩ, а САЩ дислоцира ракетни системи и танкове по всички граници на Русия! Ти ли ще идеш да браниш Русия от нападателите? Никога Русия не е нападала на запад, винаги от запад нападат на изток, като се почне от шведите, мине се през Наполеон и се стигне до Хитлер, руснаците не искат война, но са сърбали попарата на световните гадовете и няма да допуснат да ги надвие някой! Русия има само двама приятели – съюзници, на които може да разчита – руската армия и руския флот! Сега може да хвърляте камъни колкото искате, само паметник ще вдигнете!”, отвърнаха дупничани на Панчев. Ето още от коментарите на дупничани и благоевградчани, интересуващи се живо от международната политическа мозайка в момента: „Путин оправи Русия! Много ги е яд на запад за това! Русия е единствената крепост на здравия християнски морал – не се пропагандира хомосекуализмът, православната църква не приема гей браковете, а всички протестанти и католиците официално го приемат и не го осъждат! Презвитерианската църква в Шотландия приема гей бракове между свещеници. Църквата на Джон Уесли в Англия – англиканската, прие хомосексуализма. Той напуска англиканската църква и става член на методиската църква, които са били много здрави християни. Засега единствено Православната църква държи здрави позиции в това отношение! Ще кажете, а монасите!? Едно е някой да върши грях и гнусотия, а друго е обществото официално да оправдае греха или престъплението и да каже – вече не е грях, вече не е престъпление! Русия е дала толкова жертви, Русия ни дава Санстефанска България, а Западът ни орязва. Славейков го е казал – не народ, а мърша! И сега сте тръгнали със Запада! И не ми говори за олигарси, защото Путин спря разграбването на Русия! И не си поплюва, не го интересува колко пари има, хване ли го, право в затвора! Вкара в затвора областен управител от Далечния изток за кражба и готово – пуп-пуп! Затова всички треперят от него, не се шегува! За Скрипал вдигат шум повече, отколкото за „Ислямска държава”, това случайно ли е? И те какво си мислят, че всички хора са балъци?! Какво общо има убийството с Русия? Повече общо има с Англия, защото там е станало и защото все в Англия ги тепат, как така? Има руски изменници в цял свят, но само в Англия ги отравят, май съвпаденията стават много. А Путин този не го познава, нито иска да го знае, камо ли да го отрови 2 дни преди изборите, при положение че се знаеше, че победата му ще е още по-голяма от предишната! Остава само да кажете, че Турция ни освободи от турско робство! Дотам стигнахте! А едно време не спирахте да хвалите Русия, а сега не спирате да се кланяте на Запада, все гледате накъде духа вятърът”.

Съветникът от Дупница Костадин Костадинов също се изказа срещу Русия: „Путин върна достойнството на Русия, то две мнения няма. Но пък това е за сметка на стандарта на живот на хората. Огромните средства, отиващи за въоръжаване, не позволяват увеличение на социалните плащания. Минималната работна заплата е 100 евро. Ето, най-голямата държава в света, с огромни богатства, а на 12-о място по БВП. Една Италия е на шесто. А колкото до бандити и олигарси – цялата Русия е разпределена между олигарсите по най-грозен начин. Самите олигарси се назначават от Путин или от високи КГБ структури. Бандитизмът е навсякъде, основно контролиран от азиатците – чеченци, дагестанци, абхази, тюркмени и т.н. Знаете ли впрочем, че Русия е страната с най-много мюсюлмански бежанци в Европа? Над 10%. И да, народът обича Путин. Но на Запад на такава любов й казват Хелзингски синдром”.

Виктория Николова отвърна: „За справка – един руски учител взима 1000 евро заплата, а БГ учителите?! Не подлежи на коментар, в сферата съм! БГ учител – 850 лв”.

Соня Иванова заяви: „Подкрепям Борисов и Путин, обстановката в световен мащаб е изключително нестабилна! Навсякъде се говори за война! Ако не беше избран Путин за президент, щеше да настъпи дестабилизация навсякъде! Руският народ не е толкова глупав. Много добре знае за кого да гласува! А и като си спомня как гледахме от терасите бомбите с обеднен уран, които падаха над Сърбия, никога не бих подкрепила американските завоеватели!”.

Сергей Скрипал е някогашен полковник в руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), получи убежище във Великобритания през 2010 г. при размяна на агенти. През 2004 г. Скрипал е бил арестуван от руската Федералната служба за сигурност (ФСБ) по подозрения, че е предавал руски агенти на британското разузнаване. След таен процес през 2006 г. той е бил осъден на 13 години затвор. Мъжът си е признал, че е предавал свои колеги на МИ 6 за пари. Според Русия – 100 000 долара от 90-те години до края на сътрудничеството им, пише Би Би Си. През 2010 г. президентът Дмитрий Медведев го помилва, за да бъде разменен за руски агенти, задържани в САЩ. Размяната бе една от най-големите от края на Студената война. Четирима агенти в Русия бяха разменени с 10, задържани от ФБР. По-късно Сергей Скрипал, някогашен полковник в руското ГРУ, получи убежище във Великобритания през 2010 г. при размяна на агенти. Лондон още не е установил личността на убийците, обаче британският външен министър Борис Джонсън вече знае кой е поръчал престъплението: „Ние мислим, че вън от всякакво съмнение решението за използването на нервно-паралитичното отровно вещество на улиците на Обединеното кралство принадлежи на руския президент Владимир Путин.” Русия е обвинена по логиката: газът „Новичок” е създаден от руски военни химици, а бившият офицер от руското разузнаване Скрипал е издал руски шпиони на MI 6. Липсва мотив Кремъл да извърши това престъпление, констатира Бюканън.

Припомняме, през 2010 г. Бойко Борисов подари на руския си колега Владимир Путин кученце от породата „Българско овчарско куче”. „Надявам се това куче от чисто българска порода да му донесе радост”, каза тогава министър-председателят, връчвайки животинката на Путин в края на съвместната им пресконференция в Гранитната зала на Министерския съвет. Гостът тутакси гушна кученцето и го целуна.

Както е известно, Борисов е голям почитател на каракачанската овчарка. Собствените му кучета са от тази порода и той има навика да подарява отрочетата им на приятели. Борисов положи сериозни усилия породата да бъде официално призната под името „Българско овчарско куче”.