Политолог: Трудностите в общуването ЕС-Турция остават

Очакванията и постигнатото се разминаха на срещата във Варна, смята доц. Ралчев.

 

Всички участници в пресконференцията след срещата между Турция и ЕС във Варна бяха леко изнервени, явно всички са имали по-големи очаквания. Това каза политологът доц. Пламен Ралчев от УНСС пред телевизия “Блумбърг”.

“И председателят на Европейския съвет, и турският министър-председател, и председателят на Европейската комисия по време на пресконференцията се придържаха към едни предварително написани изявления, които очевидно бяха написани преди самата среща и целта им бе по-скоро да очертаят позиции и да обяснят кои са червените линии и какви са компромисите, които не могат да направят”, смята политологът. Според него може би най-хитроумното поведение е било това на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който заедно с оправданията за болките в крака сменяше езици от английски на френски, от френски на английски по време на своето изказване.

“Това е един умел трик да си даде време, да забави малко и превода, а също и да демонстрира определени затруднения. Това, чисто комуникативно, е демонстрация на трудности в общуването”, каза доцент Ралчев.

Самият факт, че срещата се проведе, е успех, но нека не превръщаме в новина самото провеждане на срещата. Нищо особено не се случи по-нататък, подчерта той.

“Да, има някои положителни сигнали, свързани със запазването на ангажиментите между двете страни. От страна на Турция – да не допуска бежански потоци, а от страна на ЕС гарантираните плащания за това. Това е една сделка, от която и двете страни имат нужда. Но за мен е доста объркващо, че председателят на ЕК продължава да отправя подвеждащи послания към Турция. Дали, доколко е възможно преговорите с Турция да продължават и дали страната има бъдеще като пълноправен член на ЕС, е толкова деликатен, спорен и несигурен въпрос, че от устата на председателя на Европейската комисия да се излъчва едно такова ясно формулирано послание, звучи действително несериозно”, допълни доцентът. Той бе категоричен, че решението дали Турция да бъде член на ЕС трябва да бъде взето от едно бъдещо поколение политици, каза Ралчев.

“Това не е разумен политически сигнал. Дебатът за членството на Турция предизвиква разединение сред самите страни – членки на ЕС”, анализира Ралчев. “Нашият министър-председател беше най-разочарован. Очакваше големи новини от това събитие. Очевидно бяха вложени много усилия от чисто протоколна гледна точка, но без очаквания резултат”, завърши той.