Изгоненият от Скопие руски дипломат прониквал във властта

Македонското правителство беше обвинено от Русия в провокация

Изгонването на руския дипломат от Скопие не е само знак на солидарност с Великобритания по случая “Скрипал”, той е бил замесен в действия на руското разузнаване. Те са имали за цел инсталирането на руски агенти във високите ешелони на властта, съобщава македонската телевизия 23, като се позовава на високопоставени източници от македонската полиция.

Действията на руското посолство в Македония по време на кризата, която ескалира с насилие над депутатите от опозицията в парламента на 27 април миналата година, не се възприемат като неприятелски спрямо Социалдемократическия съюз (СДСМ), като се има предвид, че Кремъл беше нескрит и силен поддръжник на доскоро управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, водена от Никола Груевски, напомня телевизията.

В серия проучвания на международната мрежа за информация за организираната престъпност и корупцията бяха открити документи, които потвърдиха, че руски шпиони и дипломати били включени в почти десетилетни дълги усилия за разпространяване на пропаганда и провокиране на раздор в Македония. Тези усилия били част от по-широки регионални усилия за предотвратяване на присъединяването на балканските страни към НАТО.

Руските и сръбските усилия допринесоха за цялостната политическа криза в Македония, в и без това разделената в етнически план страна, особено с бунтовното албанско малцинство, което представлява една четвърт от населението в страната, отбелязва ТВ 24.

Началото на руските действия в Македония съвпада с отслабването на македонските усилия за присъединяване към НАТО през 2008 г., когато Гърция наложи вето поради дългогодишния спор за името, допълва медията.

Руското посолство отвърна в Туитър, че македонската страна ще понесе последиците от “тази провокация и изключително неприятелски акт, без прецедент в руско-македонските отношения”.